Мектић: Полицијски комесар ХНК биће приведен у Тужилаштво БиХ данас

avaz.ba
Мектић: Полицијски комесар ХНК биће приведен у Тужилаштво БиХ данас

Сарајево - Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић одржао је ванредну конференцију за медије поводом ситуације са мигрантима на Иван-седлу.

- У БиХ се дешава мигрантска криза. Ова криза је погодила западнобалканску руту. Поједини политичари ову кризу стављају у контекст политичке кампање и иживљавају се на јадним људима. Они бјеже из пакла. Ту има рањених категорија, има и дјеце без икакве пратње. Они заслужују да се према њима понашамо на људски начин без обзира на то што су они илегални мигранти.

Људи имају своје судбине. У Бихаћу сам видио осмомјесечну бебу која спава на бетонској плочи.  

Јуче су поједини у ПС БиХ користили ову кризу на биједан начин. То је под нашом контролом. Повукли смо низ потеза. Донио сам одлуку да се издвоји дио полицијских снага и да се додају Граничној полицији. Према нашим сазнањима јутрос се појавило само пет миграната, а прије неколико дана их је прелазило стотине.

Има један број људи који је ушао у БиХ и ми имамо обавезу да се према њима односимо хумано. Инсистирам на томе да Министарство безбједности тако поступа, рекао је Мектић, па наставио:

- Донијели смо одлуку да дио шаторског насеља гдје има дјеце смјестимо у избјегличко насеље између Јабланице и Мостара, у Салаковац. Тим објектом управљају институције БиХ. Договорили смо тај смјештај с њима. Јуче смо МУП-у ХНК јавили да ће се то десити, а данас су они пресрели ту колону и под пријетњом употребе силе наредили да се врате - казао је Мектић, па наставио:

- То се десило на нељудски, некоректан начин. То им је наредио комесар ХНК, тако су рекли. Спријечили су закониту одлуку државних институција. Питање миграција је уставна надлежност Министарства безбједности БиХ.

Ако је неко инсистирао да он то учини, он је био дужан да одбије то наређење. Нема тога ко полицајцу може наредити да направи кривично дјело. Комесар је починио тешко кривично дјело. Тражио сам да се контактира главни тужилац Тужилаштва БиХ и он је рекао да постоје елементи тешког кривичног дјела. То значи да ће комесар морати бити приведен данас, јер је починио тешко кривично дјело.

Нема преговора око поштовања закона и Устава. Нема разговора о томе. Не желим да разговарам о томе. Ми морамо урадити оно што је законска обавеза Министарства безбједности. С једне стране је пратња, а с друге наоружана полиција. То је протузаконито - закључио је Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана