Mektić: OBA je legalno prisluškivala zvaničnike iz Hrvatske i radiće to i dalje

nezavisne.com
Mektić: OBA je legalno prisluškivala zvaničnike iz Hrvatske i radiće to i dalje

Sarajevo - Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH rekao je danas novinarima u Sarajevu da je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

"Sasvim je legalno i legitimo pravo svake države, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti dužni su da štite te iinterese", rekao je Mektić.

On je naveo da su OBA i sve druge bezbjednosne agencije BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da nanesu ekonomsku štetu BiH i njenim građanima.

"To rade i druge države u Evropi i svijetu, pa to rade i bezbjednosne institucije BiH. Sve te interese BiH i njenih građana i zaštitu od nečijih profiterskih namjera institucije bezbjednosti u BiH provode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH", naglašava ministar bezbjednosti BiH.

Sve do čega smo došli, ističe on, i što smo saznali u vezi sa pomenutom aferom, o kojoj su pisali portal "Žurnal" i list "Nacional", preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH.

"To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način", kategoričan je Mektić. Prema njegovim riječima, privatni interesi "udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti".

"Da li će se to nekim pojedincim i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome smetati, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država", poručio je Mektić.

On kaže da je "sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH".

"Sada o tome definitivno puno više znamo, i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na bezbjednosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i tačnih infrmacija treba da rade ključne institucije svake države pa tako i BiH", rekao je ministar bezbjednosti BiH.

Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i spoljne politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, ustvrdio je hrvatski list "Nacional" koji je, kako se navodi, dobio uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

"OBA bi nominalno trebala da štiti interese BiH, uključujući sva tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Međutim, izvještaji te službe bude ozbiljnu sumnju u to da nije uvijek tako, već se OBA zloupotrebljava za afirmaciju političkih interesa i agende Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

OBA nije jedina institucija u BiH kojoj se pripisuje da se, u najmanju ruku povremeno, zloupotrebljava za političke interese jedne stranke i jednog naroda",stoji u tekstu pod naslovom "Špijuni iz BiH prisluškuju, prate i tajno nadziru hrvatske političare i preduzetnike".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana