Мектић: Не нападамо, већ се бранимо од злонамјерних напада из Хрватске

Срна
Мектић: Не нападамо, већ се бранимо од злонамјерних напада из Хрватске

Сарајево - Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић поново је данас одбацио и осудио, како каже, злонамјерне нападе на БиХ који долазе од званичног Загреба и посебно од предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић, за коју тврди да се позива на непостојећи, лажни извјештај Агенције за истраге и заштиту /SIPA/ БиХ.

"Не желим да будем досадан, али желим да реагујем на неистине и лажи у вези са проблемом радикализма и насилног екстермизма које су ових дана пласиране из Загреба и према којима ће у БиХ стићи више хиљада ратника са сиријско-ирачког ратишта", рекао је Мектић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је навео да је до сада на сиријско-ирачком ратишту укупно боравило 226 пунољетних држављана БиХ, а да их је сада тамо 115.

"Погинуло их је 65, а у БиХ се вратило 46 лица, и сви су обухваћени оперативним радом или кривичним гоњењем, тако да их је 20 већ осуђено, а против 26 се води поступак. Е, ово је права истина и не знам одакле хрватском предсједнику да помиње хиљаде ратника који пријете безбједности БиХ", каже Мектић.

Он је рекао да не искључује могућност потенцијалне пријетње по безбједност БиХ и региона, али да за сада безбједносне агенције у БиХ немају сазнања о томе.

Према његовим ријечима, Китаровићева не треба да своју функцију гради на конфликтима, најприје са Србијом, а ево сада и са БиХ, јер, како је навео, инсинуације и лажи сигурно неће довести до међусобног повјерења и уважавања.

Мектић сматра да су посљедњи вербални и медијски напади из Хрватске на БиХ повезани са недавним хапшењем Хрвата који су осумњичени за ратне злочине у Орашју.

Ако је актуелна хрватска политика дио политике ЕУ, каже министар безбједности у Савјету министара БиХ, онда таква ЕУ њему лично, а ни БиХ не треба и "далеко јој лијепа кућа".

Мектић је одговарајући на новинарска питања поновио да извјештај Сипе на који се позивају хрватски новинари и Китаровићева не постоји и да је тај документ измишљен или лажно сачињен.

"Ако постоји овјерен документ са печатом и потписом одговорних из Сипе, нека га хрватски новинари подијеле свим колегама и у БиХ, а ја тврдим да тај документ не постоји и да је ријеч о измишљотини", категоричан је Мектић.

Реагујући на изјаву Китаровићеве да "истини треба погледати у очи", он јој је поручио да она сама "широм отвори очи" и да се добрио загледа у такозвану Независну државу Хрватску и њене злочине, а посебно у Јасеновцу, гдје је од усташке руке страдало више од 700.000 Срба, Јевреја и Рома.

Мектић је закључио да Загреб декларативно подржава европски пут БиХ, али да заправо говори једно, а ради друго.

"Да поновим, не скривам ни радикализам, ни насилини екстремизам ни тероризам под тепих, тим прије јер у посљедње вријеме нису забиљежени ни тарористичке активности у БиХ нити примјери нових одлазака држављана БиХ на сиријско-ирачко ратиште", тврди Мектић.

Он је додао да је у свако вријеме спреман да о свим овим проблемима разговара са својим хрватским колегама.

"Ми никога не нападамо, ми се само бранимо од вербалних и злонамјерних напада наших сусједа", поручио је Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана