Мектић: Имам информацију о Орићу, сумњам у намјере удружења

Танјуг
Мектић: Имам информацију о Орићу, сумњам у намјере удружења

Сарајево - Министар безбедности БиХ Драган Мектић рекао је у Сарајеву да има информацију да су у управном одбору организације "Аскери" Насер Орић и још два лица.

Он је за њих рекао да су спорна.

Мектић је новинарима рекао да је Министарство безбједности БиХ озбиљно приступило провјери информације о организацији "Аскери", пренијела је РТРС.

"Након првих провјера, за мене постоје индикативне ствари, сумњиво је што се нека лица из криминалног миљеа опет налазе у управном одбору тог удружења и директно њиме управљају", рекао је Мектић, изразивши сумњу у њихове добре намјере.

Министар безбједности обећао је да ће, ако буду постојали докази да организација "Аскери" на било који начин излази из граница закона доставити комплетну информацију тужилаштву да се бави тиме.

"Нисмо још до краја извршили провјеру, почетне информације су индикативне због чега сумњам у часне намјере тог удружења. Не сумњам у дјецу, она само могу бити злоупотребљена", додао је Мектић.

Појављивање паравојних формација у БиХ у посљедње вријеме, према његовим ријечима, доводи до тога да се може говорити о угрожености безбједности грађана БиХ.

"Латентна политичка криза коју на разним нивоима производе кључни политичари у БиХ за резултат добија парамилитантно организовање. То је директна посљедица политике кључних политичара, који би требало да доносе мир и стабилност", сматра Мектић.

Наводећи да чак и власти у неким случајевима ангажују лица из криминалног подземља, Мектић је рекао да се као сљедећи корак може очекивати насиље.

Крајем јануара на "Јутјуб" каналу објављен је снимак у којем вехабијска организација "Аскер" (на турском језику аскер значи војник) врши исламско подучавање и војну обуку дјеце од девет до 17 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана