Мектић: ЕУ не чини ништа да помогне БиХ око мигрантске кризе

Срна
Мектић: ЕУ не чини ништа да помогне БиХ око мигрантске кризе

Бихаћ - Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић изјавио је да Европска унија не чини ништа да би помогла Босни и Херцеговини у суочавању с мигрантском кризом а упозорио је и да у Унско-санском кантону постоје огромни проблеми с локалним властима с којима није могуће постићи договор о успостави привременог прихватног центра у који би се смјештали мигранти који сада бораве у рушевним зградама и спавају по парковима и на улицама.

“Апсолутно сам незадовољан и огорчен понашањем ЕУ према БиХ и овој мигрантској кризи”, рекао је Мектић у Бихаћу гдје је управо о мигрантској кризи разговарао с представницима власти Унско-санског кантона, преноси “Хина”.

Мектић је потврдио како различити нивои власти у БиХ оптерећују неслагања око тога како контролисати мигратску кризу али је истакао да се они баве посљедицама онога што је “произвела ЕУ” због чије бирократије и спорости се опет ништа не може ријешити.

Упозорио је да  је стање у БиХ такво да се та земља постепено претвара у хот-спот за мигранте које Унија не жели да прихвати нити спријечи њихов излазак из држава попут Грчке.

Рјешења која предлаже ЕУ, тврди Мектић, нису добронамјерна па ће се БиХ морати све више окретати власититм рјешењима, упркос тешкој финцијској ситуацији.

“Ако мигранти у БиХ због тога не буду имали шта да једу онда је то проблем ЕУ а не БиХ”, рекао је Мектић истичући како свима мора да буде јасно да у постојећим околностима нема једноставних рјешења.

Као доказ за то понудио је констатацију како с властима Унско-санског кантона још увијек није успио да постигне договор о локацијама на којима би се успоставили центри за смјештај миграната иако је ријеч о проблему који битно утиче на безбједност и функционисање укупног живота.

“Има начина како да се то ријеши а ми се око тога морамо усагластити”, рекао је Мектић појашњавајући како локалне заједнице не желе такве центре на својој територији.

Додао је да се представници општинских власти у Великој Кладуши уопште не одазивају на позиве на разговор о овој теми иако би управо у напуштеним погонима “Агрокомерца” требало осигурати смјештај миграната.

Предсједник кантоналне Владе Хусеин Рошић рекао је како тамо више немају времена за расправе јер се криза заоштрила а државне власти је оптужио да “немају слуха” за проблеме у овом дијелу земље.

“Тражимо да се растерети Унско-сански кантон”, рекао је Рошић објашњавајући да се противе да хотел “Седра” код Цазина буде центар за смјештај миграната те траже да се мигранти шаљу и у друге дијелове БиХ.

Он додаје да нема логике да се мигранти гомилају у Унско-санском кантону кад већ не могу даље.

“Чињеница је да је хрватска граница на овом дијелу затворена и да се мигранти враћају и из Словеније и Италије. Наше је стрпљење потрошено и то више нећемо толерисати”, рекао је Рошић.

Ни Мектић нити Рошић нису назначили када и како би проблем могао да се почне рјешавати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана