Мектић: Драстично погоршање мигрантске кризе у мају

Срна
Мектић: Драстично погоршање мигрантске кризе у мају

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић истакао је да се мигрантска криза драстично погоршала у мају, наводећи да дневни прилив износи од 80 до 150, док је у априлу био 35 до 40 илегалних миграната.

Мектић је на конференцији за новинаре у Сарајеву након састанка Координациониог тијела за питање миграција у БиХ рекао да је ова мигрантска криза компликованија од оне из 2014. године, јер су тада биле отворене границе ЕУ, док је сада ријеч о илегалним групама које иду од Турске, преко Грчке и Албаније до Црне Горе и Србије и завршавају у БиХ.

Он је оцијенио да је повећан прилив миграната у мају посљедица покретања њих скоро 10.000 који су годину и по до двије боравили у Србији, али су се сад покренули због промјене закона о азилу у тој земљи, али и генералног повећања броја илегалних миграната на балканској рути.

Мектић је поручио да БиХ неће дозволити да се илегалне миграције одвијају спонтано, анархично и да ће управљати њима.

“Створићемо потребне капацитете. Имамо и сад слободних капацитета, али је проблем што мигранти не желе ни лијево, ни десно са те руте ни 50 метара”, навео је Мектић.

Он је обећао да ће убрзо бити ријешено питање шаторског насеља у Сарајеву, у којем се, према процјенама изнесеним на конференцији за новинаре, налази од 600 до 800 илегалних миграната.

“Нећемо дозволити шаторска насеља као притисак на власт и створићемо услове за испуњавање хуманог односа према тим мигрантима”, закључио је Мектић.

Уколико земље ЕУ драстично затворе границе за приступ миграната, Мектић је најавио да ће и БиХ наћи начин да затвори границу, јер ће се у супротном наћи у ситуацији да нема капацитетет да се носи са овим проблемом.

Мектић је додао да слободних капацитета има и у азилском центру у Делијашу, да је могуће отворити још један већи центар, али није прецизирао гдје и коликих капацитета.

Он је навео да је од почетка године у БиХ регистровано 4.000 илегалних миграната, а да их је трећина, односно од 1.000 до 1.200 још у БиХ, док су остали изашли из земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана