Мектић: 70 хиљада миграната из Грчке крећу према ЕУ, БиХ ће имати проблема

klix.ba
Мектић: 70 хиљада миграната из Грчке крећу према ЕУ, БиХ ће имати проблема

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић је на конференцији за медије казао да се у Грчкој налази близу 70 хиљада миграната који се крећу према земљама Европске уније, напомињући да то представнике бх. власти забрињава јер постоји могућност да већи број тих људи одабере руту преко западног Балкана.

Министар Мектић је казао да су се представници власти у БиХ фокусирали на три кључне ствари: како што боље, ефикасније и успјешније заштитити границу у југоисточном дијелу гдје мигранти улазе у БиХ, како осигурати коректан и хуман третман оним мигрантима који су ушли у БиХ и како на најбољи начин управљати сигурносном ситуацијом да се спријечи вршење кривичних дјела на штету домаћег становништва.

Међутим, забрињавају га мигранти који се из Грчке крећу према земљама ЕУ, као и дневни прилив миграната из Турске у Грчку.

“Дневни прилив миграната из Турске у Грчку је близу 300. За претпоставити је да ћемо ми ту имати озбиљних проблема. Дефинитивна рјешења како би се ријешила мигрантска криза не постоје. БиХ ће и даље бити жртва проблема. Заједно смо укључили све институције с државног, ентитетског и кантоналног нивоа. Тражимо рјешења”, рекао је он.

Навео је да је у Унско-санском кантону неопходно да се редукује прилив миграната у смислу да их не долази више него што их је могуће прихватити.

“Дио миграната из УСК ћемо ове седмице вратити у Сарајево. Њих шест укупно је идентификовано да су на одређени начин повезани с тероризмом и неким терористичким активностима. Тренутно се налазе у имиграционом центру. Провјеравају се други подаци и друге чињенице. Илегално су ушли у БиХ. Донијећемо одлуку о њиховој даљњој судбини”, истакао је  Мектић.

Навео је да је Савјет минстара постигао договор с Унско-санским кантоном и да раде на рјешењу.

“Не можемо се договорити да се затворе имиграциони центри на такав начин. На тај начин ништа нећемо ријешити. Савјет министара ће на некој од наредних сједница донијети одлуку о управљању тим прихватним центрима”, закључио је Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана