Mejer: Bolji odnosi Srpske i Srbije sa sadašnjom administracijom

Srna
Mejer: Bolji odnosi Srpske i Srbije sa sadašnjom administracijom

Vašington - Američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer izjavio je Srni da sada postoje mnogo bolji odnosi Republike Srpske, kao i Srbije, sa Vašingtonom nego što je to bio slučaj sa prethodnom američkom administracijom i naglasio da će republikanci biti otvoreniji za razgovor sa srpskim liderima.


Mejer je istakao dva razloga zbog čega su bolji odnosi sa SAD.

Prvo, rekao je on, Srbima je bilo teško da prihvate činjenicu da je Hilari Klinton bila američki državni sekretar u vrijeme administracije Baraka Obame zbog bombardovanja tokom administracije Bila Klintona 1990-tih.

“Drugo, određeni ljudi u administraciji predsjednika SAD Donalda Trampa i republikanci u Kongresu imaju razumijevanja za Srbe”, naveo je Mejer.

Mejer je naglasio da su, međutim, bolja atmosfera i odnosi između Vašingtona i Republike Srspke “većinom površni”, ali je naglasio da će republikanci biti otvoreniji za razgovor i primanje srpskih lidera.

“Ali, Republika Srpska ne treba da očekuje previše u smislu materijalne dobiti od aktuelne administracije. Drugim riječima, Vašington neće biti baš predusretljiv što se tiče novca ili priznavanja napora Republike Srpske i pružanja podrške političkim aspiracijama Srpske. Na primjer, malo je vjerovatno da će Trampova administracija podržati bilo kakve mjere Republike Srpske u cilju formalnog odvajanja od BiH”, istakao je Mejer.

On je podsjetio da su događaji i sastanci prošle sedmice, kada je premijer Srpske Željka Cvijanović boravila u Americi, bili prevashodno ceremonijalne prirode.

“Riječ je proslavi podizanja srpske zastave na Bijeloj kući prije 100 godina i molitvi tadašnjeg predsjednika Vudroa Vilsona za narod Srbije. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve u SAD bili su veoma zastupljeni na tim događajima. Episkop /istočnoamerički Irinej/ otvorio je sjednicu Predstavničkog doma molitvom /Dom je u tom trenutku bio gotovo potpuno prazan/”, naglasio je Mejer.

Što je interesantno, kaže Mejer, Trampova administracija imala bi više razumijevanja za stav Beograda prema Kosovu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović boravila je protekle sedmice u SAD gdje je prisustvovala svečanosti u Kongresu SAD povodom obilježavanja jubileja stotinu godina podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće, te Simpozijumu o Srbiji i Americi u Prvom svjetskom ratu.

Cvijanovićeva je službenu posjetu Vašingtonu počela susretom sa najbližim saradnicima predsjednika SAD Donalda Trampa - savjetnikom Kelien Konvej, pres-sekretarom Bijele kuće Sarom Hakabi Senders, te Korijem Levandovskim, bivšim šefom pobjedničke Trampove kampanje iz 2016. godine i savjetnikom za Trampovu kampanju za reizbor 2020. godine.

Ona je razgovarala i sa republikanskim kongresmenom Dejnom Rorbaherom i senatorom Rodžerom Vikerom, a u svom domu u Vašingtonu ju je ugostio i Stiv Benon, bivši strateg Donalda Trampa koji je najzaslužniji za njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima u Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana