Мејер: Бољи односи Српске и Србије са садашњом администрацијом

Срна
Мејер: Бољи односи Српске и Србије са садашњом администрацијом

Вашингтон - Амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер изјавио је Срни да сада постоје много бољи односи Републике Српске, као и Србије, са Вашингтоном него што је то био случај са претходном америчком администрацијом и нагласио да ће републиканци бити отворенији за разговор са српским лидерима.


Мејер је истакао два разлога због чега су бољи односи са САД.

Прво, рекао је он, Србима је било тешко да прихвате чињеницу да је Хилари Клинтон била амерички државни секретар у вријеме администрације Барака Обаме због бомбардовања током администрације Била Клинтона 1990-тих.

“Друго, одређени људи у администрацији предсједника САД Доналда Трампа и републиканци у Конгресу имају разумијевања за Србе”, навео је Мејер.

Мејер је нагласио да су, међутим, боља атмосфера и односи између Вашингтона и Републике Срспке “већином површни”, али је нагласио да ће републиканци бити отворенији за разговор и примање српских лидера.

“Али, Република Српска не треба да очекује превише у смислу материјалне добити од актуелне администрације. Другим ријечима, Вашингтон неће бити баш предусретљив што се тиче новца или признавања напора Републике Српске и пружања подршке политичким аспирацијама Српске. На примјер, мало је вјероватно да ће Трампова администрација подржати било какве мјере Републике Српске у циљу формалног одвајања од БиХ”, истакао је Мејер.

Он је подсјетио да су догађаји и састанци прошле седмице, када је премијер Српске Жељка Цвијановић боравила у Америци, били превасходно церемонијалне природе.

“Ријеч је прослави подизања српске заставе на Бијелој кући прије 100 година и молитви тадашњег предсједника Вудроа Вилсона за народ Србије. Представници Српске православне цркве у САД били су веома заступљени на тим догађајима. Епископ /источноамерички Иринеј/ отворио је сједницу Представничког дома молитвом /Дом је у том тренутку био готово потпуно празан/”, нагласио је Мејер.

Што је интересантно, каже Мејер, Трампова администрација имала би више разумијевања за став Београда према Косову.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић боравила је протекле седмице у САД гдје је присуствовала свечаности у Конгресу САД поводом обиљежавања јубилеја стотину година подизања српске заставе испред Бијеле куће, те Симпозијуму о Србији и Америци у Првом свјетском рату.

Цвијановићева је службену посјету Вашингтону почела сусретом са најближим сарадницима предсједника САД Доналда Трампа - савјетником Келиен Конвеј, прес-секретаром Бијеле куће Саром Хакаби Сендерс, те Коријем Левандовским, бившим шефом побједничке Трампове кампање из 2016. године и савјетником за Трампову кампању за реизбор 2020. године.

Она је разговарала и са републиканским конгресменом Дејном Рорбахером и сенатором Роџером Викером, а у свом дому у Вашингтону ју је угостио и Стив Бенон, бивши стратег Доналда Трампа који је најзаслужнији за његову побједу на предсједничким изборима у Америци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана