Mehmedović: BiH očekuje punopravno članstvo u STO do kraja godine

Srna
Mehmedović: BiH očekuje punopravno članstvo u STO do kraja godine

Sarajevo - Predsjedavajući delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Šemsudin Mehmedović rekao je danas da BiH očekuje da će do kraja godine postati punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije /STO/, što će otvoriti mogućnost za nove investicije i nova radna mjesta.

Mehmedović se u Beogradu, na marginama Parlamentarne konferencije na visokom nivou o STO, sastao sa predsjednikom Odbora Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežanom Petrović i članicom tog odbora Snežanom Paunović.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje ovih parlamentarnih radnih tijela, kao i o izgradnji ambijenta za regionalno udruživanje, razvoj biznisa i otklanjanje barijera koje stoje na putu lakše i uspješnije saradnje dvije susjedne zemlje, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Tokom susreta, Mehmedović je istakao da članstvo zemalja zapadnog Balkana u STO predstavlja ogromnu priliku za sve zemlje koje mogu usklađivati interese i dogovarati zajedničke nastupe na ogromnom tržištu zemalja članica STO.

Dvodnevna konferencija u Beogradu, koju su zajednički organizovali Parlamentarna skupština Mediterana i STO, ima za cilj da članovima mediteranskog parlamenta pruži ključne informacije, te omogući razmjenu iskustava i najboljih praksi u vezi sa olakšavanjem trgovine i obezbjeđivanjem investicija na zapadnom Balkanu, kao i u širem evro-mediteranskom regionu, navodi se u saopštenju.

Dobrodošlicu učesnicima poželio je zamjenik predsjednika Skupštine Srbije Đorđe Milićević, koji je naglasio da su jačanje saradnje i stabilnosti regiona neophodni za ekonomski prosperitet, te dodao da je velika odgovornost na parlamentima kao nosiocima zakonodavne vlasti i bilateralne i multilateralne saradnje.

Predsjednik parlamenta Mediterana Pedro Roke istakao je da je ponosan na jačanje saradnje ovog tijela i STO na obostranu korist.

Prema njegovim riječima, Sporazum o olakšavanju trgovine je kamen temeljac za jačanje ekonomije, koji će uticati i na političku stabilnost, što je značajan osnov i u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, te dugoročno omogućava dobar i dostojanstven život.

U drugom dijelu konferencije razgovaraće se o funkcionisanju STO, kao i o značaju multilateralnih trgovinskih propisa i pregovora za privrede zemalja članica Parlamentarne skupštine Mediterana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana