Мехмедовић: БиХ очекује пуноправно чланство у СТО до краја године

Срна
Мехмедовић: БиХ очекује пуноправно чланство у СТО до краја године

Сарајево - Предсједавајући делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Медитерана Шемсудин Мехмедовић рекао је данас да БиХ очекује да ће до краја године постати пуноправна чланица Свјетске трговинске организације /СТО/, што ће отворити могућност за нове инвестиције и нова радна мјеста.

Мехмедовић се у Београду, на маргинама Парламентарне конференције на високом нивоу о СТО, састао са предсједником Одбора Скупштине Србије за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежаном Петровић и чланицом тог одбора Снежаном Пауновић.

На састанку је разговарано о унапређењу сарадње ових парламентарних радних тијела, као и о изградњи амбијента за регионално удруживање, развој бизниса и отклањање баријера које стоје на путу лакше и успјешније сарадње двије сусједне земље, саопштено је из парламента БиХ.

Током сусрета, Мехмедовић је истакао да чланство земаља западног Балкана у СТО представља огромну прилику за све земље које могу усклађивати интересе и договарати заједничке наступе на огромном тржишту земаља чланица СТО.

Дводневна конференција у Београду, коју су заједнички организовали Парламентарна скупштина Медитерана и СТО, има за циљ да члановима медитеранског парламента пружи кључне информације, те омогући размјену искустава и најбољих пракси у вези са олакшавањем трговине и обезбјеђивањем инвестиција на западном Балкану, као и у ширем евро-медитеранском региону, наводи се у саопштењу.

Добродошлицу учесницима пожелио је замјеник предсједника Скупштине Србије Ђорђе Милићевић, који је нагласио да су јачање сарадње и стабилности региона неопходни за економски просперитет, те додао да је велика одговорност на парламентима као носиоцима законодавне власти и билатералне и мултилатералне сарадње.

Предсједник парламента Медитерана Педро Роке истакао је да је поносан на јачање сарадње овог тијела и СТО на обострану корист.

Према његовим ријечима, Споразум о олакшавању трговине је камен темељац за јачање економије, који ће утицати и на политичку стабилност, што је значајан основ и у борби против тероризма и насилног екстремизма, те дугорочно омогућава добар и достојанствен живот.

У другом дијелу конференције разговараће се о функционисању СТО, као и о значају мултилатералних трговинских прописа и преговора за привреде земаља чланица Парламентарне скупштине Медитерана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана