Međunarodna komisija potrebna i zbog zločina mudžahedina na Ozrenu

Srna
Međunarodna komisija potrebna i zbog zločina mudžahedina na Ozrenu

Doboj - Udruženje ratnih zarobljenika “Vijenac, Vozuća i ostali” zatražilo je od rukovodstva Republike Srpske da, odmah po okončanju rada međunarodnih komisija za ispitivanje zločina u Srebrenici i Sarajevu formira i međunarodnu komisiju koja bi ispitala i rasvijetlila zločine mudžahedina i tzv. Armije RBiH nad Srbima u Vozući i na Ozrenu.

Udruženje, sa sjedištem u Doboju, daje punu podršku rukovodstvu, institucijama, borcima i narodu Republike Srpske na očuvanju praznika 9. januara, kao i vojne neutralnosti Srpske.

Proslavom krsne slave Blagovijesti udruženje je obilježilo 23 godine od izlaska na slobodu posljednjih većih grupa Srba iz muslimanskih logora u Tuzli i Zenici, zarobljenih u septembru 1995. godine, poslije pada Vozuće i dijela Ozrena u napadu takozvane Armije RBiH, odreda “El mudžahedin” i Snaga za brza dejstva NATO-a. U saopštenju ovog udruženja je navedeno da je više od 200 članova, među kojima je bilo žena i staraca, mjesecima i godinama terorisano i skrivano od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Zenici, Tuzli, Zavidovićima, Kaknju, Živinicama, Banovićima i drugim logorima pod kontrolom tzv. Armije RBiH, od kojih su mnogi zarobljeni Srbi u njima ubijani ili podlegli od posljedica stravičnih tortura.

Iz Udruženja ratnih zarobljenika “Vijenac, Vozuća i ostali” od rukovodstva Srpske zahtijevaju poboljšanje materijalnih i drugih životnih uslova, te vraćanje oduzetih prava. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović smatra opravdanim zahtjev ovog udruženja.

- Ovakav zahtjev je opravdan, jer je evidentno da su najmonstruozniji zločini nad Srbima počinili mudžahedini na Ozrenu, ali bi, takođe, trebalo da bude formirana i međunarodna komisija koja bi ispitala i rasvijetlila ratne zločine počinjene nad Srbima u Zapadnoj Krajini - rekao je Milunović i dodao da o zločinima mudžahedina postoje brojni dokazi, fotografije i video-snimci koji su obišli svijet. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana