Међународна комисија потребна и због злочина муџахедина на Озрену

Срна
Међународна комисија потребна и због злочина муџахедина на Озрену

Добој - Удружење ратних заробљеника “Вијенац, Возућа и остали” затражило је од руководства Републике Српске да, одмах по окончању рада међународних комисија за испитивање злочина у Сребреници и Сарајеву формира и међународну комисију која би испитала и расвијетлила злочине муџахедина и тзв. Армије РБиХ над Србима у Возући и на Озрену.

Удружење, са сједиштем у Добоју, даје пуну подршку руководству, институцијама, борцима и народу Републике Српске на очувању празника 9. јануара, као и војне неутралности Српске.

Прославом крсне славе Благовијести удружење је обиљежило 23 године од изласка на слободу посљедњих већих група Срба из муслиманских логора у Тузли и Зеници, заробљених у септембру 1995. године, послије пада Возуће и дијела Озрена у нападу такозване Армије РБиХ, одреда “Ел муџахедин” и Снага за брза дејства НАТО-а. У саопштењу овог удружења је наведено да је више од 200 чланова, међу којима је било жена и стараца, мјесецима и годинама терорисано и скривано од Међународног комитета Црвеног крста у Зеници, Тузли, Завидовићима, Какњу, Живиницама, Бановићима и другим логорима под контролом тзв. Армије РБиХ, од којих су многи заробљени Срби у њима убијани или подлегли од посљедица стравичних тортура.

Из Удружења ратних заробљеника “Вијенац, Возућа и остали” од руководства Српске захтијевају побољшање материјалних и других животних услова, те враћање одузетих права. Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић сматра оправданим захтјев овог удружења.

- Овакав захтјев је оправдан, јер је евидентно да су најмонструознији злочини над Србима починили муџахедини на Озрену, али би, такође, требало да буде формирана и међународна комисија која би испитала и расвијетлила ратне злочине почињене над Србима у Западној Крајини - рекао је Милуновић и додао да о злочинима муџахедина постоје бројни докази, фотографије и видео-снимци који су обишли свијет. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана