Међу сенаторима и бивши предсједници

Жељка Добрић
Међу сенаторима и бивши предсједници

БAЊA ЛУКA - Република Српска почетком априла добила је 42 нова члана Сената Републике Српске, односно савјетодавног тијела највиших уставних институција РС, а именовао их је предсједник Српске Рајко Кузмановић.

Ово тијело постоји од 1996. године, чланови су му стручњаци из јавног, научног и културног живота, а према закону имају задатак да разматрају битна питања и да савјетују. Међу изабраним члановима су 24 доктора наука.

- Сенатори расправљају о питањима као што су међународни положај Српске, начин рада заједничких институција БиХ, збрињавање избјеглица, успостављање паралелних веза, измјена устава и слично - рекао је генерални секретар Кабинета предсједника РС Миле Дмичић.

За сенатора РС изабран је некадашњи начелник Главног штаба ВРС Манојло Миловановић, те тројица бивших предсједника Српске - Мирко Шаровић, Никола Поплашен и Драган Чавић.

Шаровић је правник, Поплашен професор политичке социологије, а Чавић економиста. Заједничко им је то што их је са високих функција у Српској смијенио високи представник у БиХ.

Сенатор РС постао је и доктор физике и бивши потпредсједник Српске Иван Томљеновић, те бивши чланови Предсједништва БиХ Живко Радишић и Борислав Паравац.

Српска је до сада имала укупно 41 сенатора, а прве је 1. септембра 1996. године именовала тадашњи предсједник РС Биљана Плавшић. Закон о Сенату донесен је 1997. године. Сенаторима мандат траје седам година и могу да буду изабрани двије године узастопно.

Сенатори из Бање Луке су Милутин Вујић, Милутин Вучковац, Душко Јакшић, Џемал Колонић, Саво Лончар, Владимир Лукић, Здравко Маријанац, Мирослав Микеш, Ранко Рисојевић, Жељко Родић, Иванка Шего и Фуад Туралић.

Из Београда су Милорад Екмечић, Стево Мирјанић, Боса Ненадић, Слободан Перовић и Јовица Тркуља, из Новог Сада је Љубомир Зуковић, из Источног Сарајева Бранко Ђерић и Светозар Михајловић, а из Брчког Милан Томић.

Власници компанија

Међу сенаторима РС нашао се и власник пет компанија широм Aмерике и свијета Бранко Тупањац из Билеће, потомак Комненића, из чијег братства је поникао Никола Тесла. Тупањац је човјек који је 2002. године испунио аманет Јована Дучића и омогућио да он буде сахрањен у родном Требињу.

Власник је пет компанија широм Aмерике и свијета.

Сенатор је и власник компаније "Павловић" из Чикага Слободан Павловић који је изградио Павловића мост у Бијељини, као и примадона Београдске опере Радмила Смиљанић, те доктор историјских наука из Москве Јелена Гускова и Aрие Ливне из Израела.

Други мандат

По други пут сада су изабрани историчари Миливоје Иванишевић и Славенко Терзић, политиколог Ненад Кецмановић, професори Милимир Мучибабић, Aлекса Буха и Предраг Гуго Лазаревић, митрополит дабробосански Николај, те пјесник Рајко Петров Ного.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана