Među optuženima i general Momir Zec

Nebojša Tomašević
Među optuženima i general Momir Zec

TUZLA - Protiv 15 osoba srpske nacionalnosti Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je juče optužnicu koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti i civilnog stanovništva.

Ovo je "Glasu Srpske" potvrdila portparol ovog suda Jasna Subotić ne navodeći imena optuženih, jer, kako kaže, optužnica još nije potvrđena.

- O imenima ne možemo govoriti dok se optužnica ne potvrdi, a među optužnima su visoki zvaničnik i nekadašnji poslanik u Narodnoj skupštini RS i visoki funkcioner VRS - rekla je Subotićeva.

"Glas Srpske" saznaje da je riječ o bivšem narodnom poslaniku  Dragomiru Keroviću i penzionisanom generalu VRS Momiru Zecu.

Zec je bio komandant Majevičke brigade istočnobosanskog korpusa VRS i protiv njega je tuzlansko tužilaštvo 2007. godine podnijelo krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i povredu zakona i običaja rata.

Ostali optuženi su mještani lokalnih sela oko Koraja, koji su bili i jedinicama VRS tog kraja.

Prema navodima optužnice, svi oni se terete da su tokom 1992. godine, kao pripadnici Vojske Srpske Republike BiH, izvršili napad na nebranjeno selo Koraj u opštini Lopare i tom prilikom ubili najmanje 57 mještana i protjerali cjelokupno muslimansko stanovništvo.

Prilikom  ulaska srpske vojske u Koraj, dodaje se, mještanima muslimanske nacionalnosti je rečeno da mogu mirno napustiti svoje kuće i otići na sigurno, a kada su krenuli, mnogi su ubijeni i odvedeni u logore.

- Jedan broj mještana zatvorili su u sabirne centre, a potom ih zatočili u logoru Batković kod Bijeljine. Osim toga,  sumnjiče se da su zapalili tri yamije i uništili brojne poslovne objekte i kuće u mjestu - navedeno je u optužnici.

U ovom predmetu je pokrenuta istraga protiv 89 osoba, nakon čega je za deset obustavljena, jer su u međuvremenu umrli, dok protiv 63 osobe nisu nađeni dokazi o počinjenom kaznenom djelu, naveli su u tuzlanskom tužilaštvu.

Sud BiH

Tuzlansko tužilaštvo predalo je optužnicu protiv 15 osoba srpske nacionalnosti na potvrđivanje Kantonalnom sudu u Tuzli, ali se očekuje da se taj sud proglasi nenadležnim, kako bi slučaj preuzeo Sud BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana