Међу амбасадорима и Љубићева кћерка

nezavisne.com
Међу амбасадорима и Љубићева кћерка

Сарајево - Милош Вукашиновић, државни службеник у сједишту Министарства иностраних послова (МИП) БиХ и кадар СДС-а, именован је за новог шефа Мисије при УН-у у Њујорку, сазнају "Независне".

Само постављење на челну позицију једне од најзначајнијих дипломатских дестинација у свијету десило се у свјетлу ургентних упозорења сада већ одлазеће амбасадорице Мирсаде Чолаковић да је Мисија пред затварањем због дивљања долара, но сама ова промјена нема везе са "дисциплиновањем" Чолаковићеве, будући да јој је истицао мандат.

Према сазнањима "Независних", Предсједништво БиХ на сједници у четвртак попунило је приближно двадесетак дестинација, од којих и неке кључне. Тако је за нову шефицу Мисије при УН-у у Женеви, умјесто разријешеног Милоша Прице, именована Луција Љубић-Лепине, кћерка Боже Љубића, некадашњег лидера ХДЗ 1990, а тренутно једног од водећих људи Хрватског народног сабора (ХНС). БиХ је и у Берлину (Њемачка) добила новог амбасадора, гдје је умјесто разријешеног Едина Дилберовића постављен Жељко Јањетовић, досадашњи амбасадор у Будимпешти.

Умјесто Јањетовића пут Будимпеште ће Александар Драгичевић, досадашњи амбасадор у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ).

Кадровска крижаљка у троуглу држава и дестинација уклопљена је именовањем Зорана Миличевића за новог амбасадора у УАЕ.

Мустафа Мујезиновић, годинама "самозатајни" амбасадор у Лондону (СДА), чији су резултати рада потпуна непознаница, коначно је разријешен с ове дужности, а на његово мјесто за амбасадора у овом мегаполису именован је Бранко Нешковић.

Интересантно је и именовање Хариса Луковца за новог амбасадора у Јордану, у којем је до сада обављао дужност министра-савјетника у Амбасади. Иначе, Луковац је дуго година био "алфа и омега" у сједишту МИП-а гдје је радио као помоћник министра за опште послове и блиски сарадник Хариса Силајџића и тадашњег министра Свена Алкалаја. Широј јавности је познат и по интересовању SIPAА за његове активности, али и као некадашњи припадник АИД-а и шеф обезбјеђења Алије Изетбеговића, првог предсједника РБиХ.

Предсједништво БиХ именовало је и Хариса Башића за новог амбасадора у Данској, умјесто разријешеног Кемала Муфтића, као и Синана Халимовића за новог шефа Мисије при ОЕБС-у у Бечу.

Бивши шеф ове мисије, Томислав Леко, постављен је за новог амбасадора у бх. амбасади у Бечу, умјесто разријешене Тање Милашиновић.

Такође, именовани су и Весна Чужић за нову амбасадорицу у Шведској, као и Звонко Мишковић на мјесто генералног конзула у Штутгарту, одакле је разријешен Драган Драгић.

Лепа Бабић, државни службеник у МИП-у и некадашњи портпарол Министарства, нова је бх. амбасадорица у Македонији, док је Предраг Гргић именован за амбасадора у сједишту ат ларге.

"Независне" су у петак објавиле да је умјесто Игора Давидовића, којем је истицао мандат, за нову шефицу изнимно значајне Мисије при ЕУ у Бриселу постављена Лидија Топић, кадар ХДЗ-а. Иначе, Топићева је и раније обављала ову функцију, али ју је својевремено смијенио Жељко Комшић, тадашњи хрватски члан Предсједништва БиХ.

Разријешени Канта, Ефендић, Негодићева...

Осим ових именовања, Предсједништво БиХ на посљедњој сједници дужности је разријешило и Хрвоја Канту (Истанбул), Ибрахима Ефендића (Триполи), као и Јадранку Негодић (Вашингтон), коју би требало да замијени Бисера Турковић, док је, како смо то раније и писали, прихваћена оставка Ранка Шкрбића на мјесто амбасадора у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана