Медији у Њемачкој: БиХ се суочава са распадом

Танјуг
Медији у Њемачкој: БиХ се суочава са распадом

Сарајево - Њемачка штанпа пише данас о референдуму у Републици Српској и оцјењује да се БиХ због свега суочава са опасношћу дестабилизације, па и распада.

"Овде је у питању много више од „државног празника". Референдум у Републици Српској би БиХ 20 година након Дејтонског споразума могао поново гурнути у понор", оцјењује Тагесцајтунг.

„Милораду Додику, уздрманом предсједнику Републике Српске, се може вјеровати да је након овог успјеха спреман за даљу ескалацију: на референдум о одвајању од БиХ. У подршку Москве Додик при томе може бити сигуран. За Додика и његове присталице није у питању ништа мање него националистички сан да се формира Велика Србија", пише овај лист.

Не изненађује стога, додаје се, да је бошњачко већинско становништво реаговало на то с негодовањем.

„Срби би могли додуше да напусте БиХ - али без земље", кажу Бошњаци недвосмислено што је једнако претњи ратом.

Наравно и у Бриселу и у Вашингтону знају какво опасно заоштравање ситуације би се могло догодити у БиХ.

Још увијек ствари нису отишле тако далеко.

Упркос њиховом пркосном гласању на референдуму већина Срба у БиХ, што показују сва испитивања јавног мњења, желе још увијек бити дио Европе и ЕУ.

"Ипак да би то постигли морају бити способни на склапање компромиса. Тренутно то не изгледа тако", закључује у коментару за Тагесцајтунга Ерих Ратфелдер.

Берлинер зајтунг оцјењује да Срби у БиХ показују мишиће, те да је референдум о државном празнику тест за отцјепљење.

Цајт онлине преноси став ЕУ о референдуму која га је оцјенила нелегалним.

„У сукобу око државног празника у Републици Српској Европска комисија је подржала централну владу у Сарајеву. Референдум нема „правну основу", навела је портапаролка Комисије Маја Коцијанчић.

Она је од свих страна затражила да сукоб ријеше „унутар постојећих уставних оквира" и „конструктивним дијалогом", пише Цајт.

Грађани РС-а су великом већином заокружили "да", извјестила је Н-ТВ у извјештају о референдуму уз оцијену да „БиХ пријети распад".

„Становници Републике Српске су се великом већином изјаснили за то да 9. јануар буде Дан Републике Српске. Сада вођа Срба у БиХ, Милорад Додик, ради на независности РС-а од БиХ", наводи та ТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана