Медиха Салкичевић из БиХ чека пресуду: Финансирала терористе, заговарала спаљивање невјерника

nezavisne.com
Медиха Салкичевић из БиХ чека пресуду: Финансирала терористе, заговарала спаљивање невјерника

Сент Луис - Медиха - Меди Салкичевић (38) из БиХ, која је раније изјављивала да сви невјерници треба да буду спаљени живи, чека изрицање пресуде које јој је америчко правосуђе заказало за 18. јун, након што је недавно признала да је финансирала борце Исламске државе (ИС).

Пошто је провела четири године у федералном затвору, борећи се против оптужби за тероризам, ова мајка четворо дјеце из западног Шилер парка признала је кривицу, односно да је била дио групе бх. имиграната у Илиноису, Њујорку и Мизурију који су купили тактичну опрему и слали је с новцем и другим залихама борцима ИС.

Амерички медији подсјећају да је Медиха једна од шест оптужених повезаних са Абдулахом Рамом Пазаром, такође бх. имигрантом који је живио у Сент Луису прије него што је отишао у Сирију 2013. године да се прикључи исламским радикалистима.

Он је, подсјетимо, Американац поријеклом из БиХ који је отишао да се бори за ИС, гдје је потом убијен. Суд је одбио тврдњу Салкичевићеве да је помагала борцу ИС, Пазару, “јер је он тврдио да је законски заступник у сиријском конфликту”. То је био велики губитак за одбрану и вјероватно је разлог за признавање кривице.

Салкичевићева је ухапшена у Шилер парку у фебруару 2015. године, након чега је затворена у Сент Луису, гдје је процесуирана. Имала је шансу за постизање договора са судом и прије неколико година, али до нагодбе није дошло. Све до прошле недјеље.

Тужиоци су истакли да су Салкичевићева и њени сарадници користили шифровани језик на друштвеним мрежама у намјери да подрже Пазара и друге терористе повезане са ИС, уз слање новца и залиха.

Медихини адвокати ће вјероватно тражити да јој се, ако буде осуђена, у казну урачуна вријеме проведено у притвору, односно да одмах буде пуштена на слободу. Власт, међутим, може тражити додатни притвор, јер је раније, како се тврди, изјављивала да сви невјерници треба да буду спаљени живи.

Она је, подсјетимо, раније писала писмо судији Кетрин Пери да узме у обзир, како наводи, бруталности које је са својом породицом доживјела током ратних сукоба у БиХ током деведесетих година прошлог вијека.

Салкичевићева је радила у карго компанији на аеродрому “Цхицаго О'Харе” када је одведена у притвор. Свих шесторо оптужених из овог предмета су рођени у БиХ и сада живе у САД.

Поред Салкичевићева за подстицање тероризма и помагање терористима оптужени су и Рамиз Зијад Хоџић, његова супруга Седина Ункић-Хоџић, Армин Харчевић, Нихад Росић и Јасминка Рамић.

Бањалучанин оптужен за ратовање у Украјини

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Бањалучанина Гаврила Стевића (53) због противзаконитог придруживања паравојним формацијама на страним ратиштима у Украјини.

Терете га да је током 2014. године из БиХ отпутовао у Београд те са Међународног аеродрома “Никола Тесла” за Москву, одакле је отишао на подручје Украјине, у Ростов и подручје Лугањска.

“На том подручју се као добровољац, са другим лицима из Србије и БиХ, противзаконито придружио и постао припадник паравојне формације Одреда јединице 'Јован Шевић', која је дјеловала против легитимних снага Украјине”, наводи се у оптужници. Оптужени је, додаје се, у оквиру те јединице задужио оружје и униформу те обављао различите војне активности до краја септембра 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана