Мазалица: Српска талац свађа у Федерацији

Агенције
Мазалица: Српска талац свађа у Федерацији

Бањалука - Европска унија не би требало да блокира кредибилну апликацију БиХ због непровођења одлуке "Сејдић - Финци", сматра члан Главног одбора СНСД-а Срђан Мазалица.

Мазалица се осврнуо на публикацију Европске иницијативе за стабилност "Изгубљени у босанском лавиринту" у којој се наводи да одлука "Сејдић - Финци" не би требало да блокира апликацију БиХ, јер дискриминација постоји и у Белгији и на Кипру, те да БиХ има флексибилан Изборни закон.


“Они наводе да Дерво Сејдић и Јакоб Финци могу да се на изборима изјасне као Срби, Бошњаци или Хрвати, с обзиром да се у БиХ на почетку изборног процеса можете изјаснити као припадник једног народа без провјеравања шта стоји у матичној књизи рођених”, рекао је Мазалица на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да се непровођењем одлуке не крши Европска конвенција о људским правима већ њен протокол 12, који је потписало свега осам чланица ЕУ.

Коментаришући извјештај Европске комисије о напретку БиХ, мазалица је рекао да су у области гдје СНСД сноси пуну одговорност, а то су рад Владе и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, оцјене бројних званичника ЕУ да је урађено много.

“Чини ми се да је велики број службеника у Европској комисији под утицајем политичких странака”, рекао је Мазалица.

Он је додао да је Република Српска у погледу усклађивања свог законодавства са европским законодавством далеко одмакла у односу на Федерацију БиХ.

Говорећи о активности на успостављању механизма координације, Мазалица је истакао да формирање органа за провођење европских обавеза подразумијева доношење одлука консензусом, и указао на потребу да министарске конференције предвиђене овим механизом омогуће јачање стручних капацитета и надлежности институција Републике Српске у овим процесима.

Он је додао да су приликом доношења Закона о царинским тарифама надлежности са Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ пренесене на министра спољне трговине и економских односа БиХ, за шта су гласали посланици СДС-а и ПДП у парламенту БиХ.

Говорећи о опозиционом дјеловању, Мазалица је навео да се ту истичу, како је рекао, криминализација свега и појава социјално-демагошких наступа.

Он је оцијенио нетачним изјаве да је од 2005. године потрошачка корпа у Републици Српској поскупјела за 350 одсто, јер се ради о старим статистичким стандардима и да је она у периоду од 2012. у односу на 2009. годину скупља за свега 8,7 процената.

Мазалица је рекао и да је број незапослених мањи у односу на 2005. годину, и да није тачно да је тада број запослених био већи, јер се ради о већем броју лица која су само формално осигурана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана