Матвијенко: Русија жели конструктиван дијалог и са Сарајевом и са Бањалуком

Срна
Матвијенко: Русија жели конструктиван дијалог и са Сарајевом и са Бањалуком

Сарајево - Предсједник Савјета Федерације, горњег дома руског парламента, Валентина Матвијенко изјавила је данас у Сарајеву да је Русија као гарант Дејтонског споразума усмјерена према конструктивним и садржајним преговорима са БиХ и у Сарајеву и у Бањалуци.

"Заинтересовани смо за проширење наше сарадње у свим областима, и то са оба ентитета, сва три конститутивна народа и свим грађанима БиХ", поручила је Матвијенко обраћајући се делегатима Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.


Она је истакла да Русију радује жеља БиХ за сарадњу и да посебно цијене принципијелно одбијање БиХ да се прикључи нелегитимним и репресивним мјерама и санкцијама против Русије, као и независну и самосталну спољнополитичку линију БиХ.

Према њеним ријечима, један од руских приоритета у спољној политици јесте продубљивање веза са државама југоисточне Европе. "Балкан за нас није само географски појам јер нас вежу вишевјековна заједничка историја, култура, језик, вјера, осјећај пријатељства и узајамног разумијевања", навела је Матвијенко.

Она се заложила и за јачање еконмске, приовредне, културне, научне и спортске сарадње БиХ и Русије.

"Са БиХ данас сарађује 49 руских региона. Наше заједничке могућности су велике - енергетика, гас, пољопривреда, информационе технологије, а битна је и интрепарламентарна сарадња", рекла је она, додајући да би параламентарци требало да појачају хуманитарну сарадњу, те да побољшају статус и права женске популације и улоге жена у политици и економији.

Матвијенкова је нагласила да се у свијету стварају нови центри политичког и економског интереса, као и да САД и њихови пријатељи желе да и даље имају доминантну улогу на свјетској политичкој сцени.

"Русија подржава међународно право и УН. Међутим, шта год да се деси у свијету, неке силе, без доказа и без чињеница у свему покушавају да оптуже Русе, а користе се и лажима и преварама. Ту је и медијски рат без преседана, попут случај Скрипаљ, или наводног хемијског напада у Сирији, што им је послужило као изговор за напад на ту независну државу, али и за лажне оптужбе и санкције против Русије", каже Матвијенкова.

Она је упозорила на опасност потпуног хаоса уколико се таква лоша пракса настави и подсјетила на нападе на Ирак и Либију, као и бомбардовање Југославије.

"Русија позива на частан дијалог, на борбу против тероризма, на сарадњу међу државама и придаје посебан значај очувању мира и стабилности на Балкану", поручила је Матвијенкова.

Она сматра да улазак Црне Горе у НАТО, без подршке великог броја грађана те државе није демократски чин и није у реду, јер је ту ријеч о урушавању интегритета и суверенитета, а нешто слично планира се и за Македонију.

Према њеним ријечима, Руска Федерација је за стабилност, мир и безбједност у БиХ, јер су то руски задаци у оквиру Савјета за спорвођење мира у БиХ /ПИК/.

Матвијенко је подсјетила да је Русија помогла стварање БиХ и да је Дејтонски споразум алфа и омега будућности БиХ, њених конститутивних народа, ентитета и свих грађана. "Русија не види никакав разлог за промјену Дејтона, поговото ако неко споља на томе инсистира", рекла је она.

Матвијенкова је навела и да Русија сматра да неопходна реформа институција БиХ у правосуђу, Уставног суда, Суда и Тужилаштва БиХ, да би били ефикаснији и независнији у свом раду, те да наметање међународних рецепата неће довести до компромисних рјешења.

Она је изричита у ставу да је вријеме да ОХР оде из БиХ, да престане протекторат, јер то понижава њене грађане, који треба да сами одлучују о судбини своје земље.

Матвијенкова је додала да није добар ни ултиматум који велике силе стављају пред друге државе попут "или ЕУ или Русија", јер то мора бити самостална одлука држава и народа.

За Русију је, појашњава она, разноликост одлика идентитета и међуетничког дијалога, које сазријева кроз историју. "У Русији смо убијеђени да се у БиХ може на рационаланн начин ријешити сваки проблем, и у томе ће увијек имати нашу подршку јер ми смо један од гараната Дејтонског споразма", навела је Матвијенкова у обраћању делегатима Дома народа парламента БиХ.

Након овог обраћања, у холу парламента БиХ услиједиле су изјаве за новинаре Матвијенкове и предсједавајућег Дома народа БиХ Огњена Тадића.

Претходно је Матвијенкова је на почетку посјете БиХ, по доласку у Сарајево, положила вијенац испред Вјечне ватре.

Програмом посјете за сутра у 9.00 часова предвиђен је састанак Матвијенкове са члановима Предсједништва БиХ.

Након посјете Сарајеву, чланови руске делегације састаће се сутра у Бањалуци са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и руководством Народне скупштине на челу са предсједником Недељком Чубриловићем.

Матвијенкова би сутра требало да се обрати и на свечаној сједници Народне скупштине Републике Српске. /крај/об/мир/фото

Тадић: БиХ није увела никакве санкције Русији, и тако ће бити и убудуће

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић рекао је данас у Сарајеву да БиХ није увела никакве санкције и рестриктивне мјере Русији и да ће тако да буде и убудуће.
Тадић је у изјави медијима са предсједником Савјета Федералне скупштине Русије Валентином Матвијенко истакао да је став БиХ да међународне проблеме треба рјешавати у складу са правилима међународног права и поретка, те да све остало није добра алтернатива.

Тадић је нагласио да Русија има принципијелан став када је ријеч о поштивању Дејтонског мировног споразума и активан став у Савјету за спровођење мира у БиХ, односно Савјету безбједности УН о томе.

"Ми сматрамо да главни садржај наших односа треба да буде у вези са економијом, правосуђем, међусобном подршком у области науке и образовања, културе и безбједности", навео је Тадић.

Према његовим ријечима, постоји обострани интерес за чвршће и боље односе парламената и обје земаље у цјелини, посебно на мултилатералним и билатералним плановима који омогућавају свим представницима БиХ и Русије да сарађују на добробит ових земаља.

Матвијенко је истакла да је БиХ важан партнер Русији на Балкану и да је Русија заинтересована за узајамно корисну сарадњу са два ентитета, три конститутивна народа и цијелом БиХ.

Она је навела да је трговинска размјена БиХ и Русије прошле године порасла за 44 одсто.

"Сагласили смо се да постоје велики неискоришћени ресурси у оквиру наше сарадње и да би требало да уложимо напоре ради суштинске диверсификације наше робне размјене који ће да буде од користи за даљи развој и унапређење сарадње", истакла је Матвијенко.

Према њеним ријечима, руске компаније инвестирају у привреду БиХ, а посебно у модернизацију прераде нафте.

Она је нагласила да руска компанија "Зарубежњефт" запошљава много људи у БиХ и да је велики порески платиша.

"Драго нам је да се активно води политички дијалог на релацији министарства иностраних послова двије земље, као и да се одвија узајамно корисна комуникација у вези са развојем економске сарадње и заједничког дјеловања министарстава, одговарајућих заједничких тијела, и оквиру међувладиног комитета за трговинско-економску и научно-техничку сарадњу", нагласила је Матвијенко.

Она је навела да је било ријечи и о питању развоја хуманитарне сарадње и унапређења заједничког дјеловања у сфери науке и културе.

Матвијенко је додала да су на заједничком састанку руске делегације и представника Парламентарне скупштине БиХ размотрене конкретне сфере сарадње двије земље.

"У наше немирно вријеме парламентарни дијалог је потребнији него икад", констатовала је Матвијенко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана