Matvijenko: Ogromna zasluga Dodika u razvijanju odnosa Srpske i Rusije

Srna
Matvijenko: Ogromna zasluga Dodika u razvijanju odnosa Srpske i Rusije

Banjaluka - Predsjednik Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko rekla je danas u Banjaluci da ogromnu zaslugu u razvijanju međusobnih odnosa Republike Srpske i Rusije ima predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Matvijenkova je rekla da je Dodik u Rusiji čest gost, da uživa veliku popularnost i ima kontakte sa predsjednikom Rusije Vlaimirom Putinom, premijerom Dmitrijem Medvedevom i drugim važnim političarima i biznismenima, što je rezultiralo brojnim realizovanim projektima u naftnom i elektroenergetskom sektoru.


Ona je rekla da su političke veze i drugi odnosi Srpske i Rusije prijateljski i čvrsti, te da se zajednički projekti razvijaju naporima obje strane.

"Ti projekti su vrlo intenzivni i dinamični", rekla je Matvijenkova u obraćanju na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja se održava povodom zvanične posjete delegacije Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta Republici Srpskoj, koju je predvodila.

Matvijenkova je navela da velike ruske kompanije, poput "Zarubežnjefta" i "Gasproma" ozbiljno rade na razvoju privrede u Srpskoj.

"Rukovodstvo Srpske stvara povoljnu poslovnu klimu u duhu naših prijateljskih odnosa", istakla je Matvijenkova.

Ona je rekla da je važno što je u Banjaluci otvoren ruski kulturni centar Fondacije "Ruski svijet" u kojem se ljudi u BiH i Srpskoj mogu upoznati o ruskom jeziku i kulturi.

Matvijenkova je navela da se svake godine povećava broj stipendija za studente iz Srpske i BiH koji stažiraju na visokoškolskim ustanovama u Rusiji, te da će to biti nastavljeno.

Ona je najavila da će podizanje rusko-srpskog pravoslavnog hrama u Banjaluci učvrstiti međusobne prijateljske veze.

Matvijenkova je podsjetila na duhovno jedinstvo Srba i Rusa u pravoslavlju, zajedničku borbu protiv fašizma i kulturu sjećanja, navodeći da su Srbi i Rusi državotvorni i konstitutivni narodi.

"Bitka na Kosovu 1389. godine ostavila je duboki tužni trag u srpskoj istoriji, ali bez obzira na pritisak Osmanskog carstva Srbi su sačuvali svoju vjeru i želju da žive u slobodi i u svojoj državi", naglasila je Matvijenkova.

Ona je podsjetila na srpsku poslovicu - "Bog je na nebu, Rusija na zemlji", te dodala da su Rusi pomogli Srbima da dobiju nezavisnost i preporode državnost.

"Srbi se toga sjećaju i mi to cijenimo", rekla je Matvijenkova.

Ona je rekla da Rusija vodi nezavisnu spoljnu politiku, te da je zapad izabrao pogrešan put odustajajući od načela međunarodnog prava, poštovanja ranopravnosti i suverenosti zemalja.

Matvijenkova je naglasila da Rusija u Siriji radi na tome da se spriječi širenje terorističke prijetnje na tim prostorima.

Ona je navela da je rast moći Moksve na međunarodnom planu doveo do informacionog rata protiv Rusije o čemu svjedoči i navodni atentat na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja, koji je, kako je naglasila, izmišljen.

Matvijenkova je rekla da svaka zemlja ima pravo da sarađuje s kim hoće i da joj ne treba postavljati ultimatume poput onoga - ili EU ili Rusija.

"U svijetu i Evropi je potreban miran dijalog i kompromis, a svim narodima BiH i bratskoj Srpskoj želimo mir, slogu, sreću i prosperitet", poručila je Matvijenkova.

Ona je zahvalila na Ordenu Republike Srpske na ogrilici kojim je odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, istakavši da joj to predstavlja veliku čast i da će učiniti sve što zavisi od nje da se odnosi između Srpske i Rusije razvijaju još uspješnije.

"Ovo odlikovanje ću 'odraditi'", poručila je Matvijenkova.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da posjeta visoke ruske delegacije potvrđuje čvrstu povezanost srpskog i ruskog naroda, kao i dobre odnose i saradnju između Srpske i Rusije.

On je zahvalio Matvijenkovoj na posjeti i lijepim riječima, kao i Ruskoj Federaciji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu na podršci Republici Srpskoj.

Čubrilović je zaključio rad svečane sjednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana