Матвијенко: Огромна заслуга Додика у развијању односа Српске и Русије

Срна
Матвијенко: Огромна заслуга Додика у развијању односа Српске и Русије

Бањалука - Предсједник Савјета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Валентина Матвијенко рекла је данас у Бањалуци да огромну заслугу у развијању међусобних односа Републике Српске и Русије има предсједник Српске Милорад Додик.

Матвијенкова је рекла да је Додик у Русији чест гост, да ужива велику популарност и има контакте са предсједником Русије Влаимиром Путином, премијером Дмитријем Медведевом и другим важним политичарима и бизнисменима, што је резултирало бројним реализованим пројектима у нафтном и електроенергетском сектору.


Она је рекла да су политичке везе и други односи Српске и Русије пријатељски и чврсти, те да се заједнички пројекти развијају напорима обје стране.

"Ти пројекти су врло интензивни и динамични", рекла је Матвијенкова у обраћању на свечаној сједници Народне скупштине Републике Српске која се одржава поводом званичне посјете делегације Савјета Федерације, горњег дома руског парламента Републици Српској, коју је предводила.

Матвијенкова је навела да велике руске компаније, попут "Зарубежњефта" и "Гаспрома" озбиљно раде на развоју привреде у Српској.

"Руководство Српске ствара повољну пословну климу у духу наших пријатељских односа", истакла је Матвијенкова.

Она је рекла да је важно што је у Бањалуци отворен руски културни центар Фондације "Руски свијет" у којем се људи у БиХ и Српској могу упознати о руском језику и култури.

Матвијенкова је навела да се сваке године повећава број стипендија за студенте из Српске и БиХ који стажирају на високошколским установама у Русији, те да ће то бити настављено.

Она је најавила да ће подизање руско-српског православног храма у Бањалуци учврстити међусобне пријатељске везе.

Матвијенкова је подсјетила на духовно јединство Срба и Руса у православљу, заједничку борбу против фашизма и културу сјећања, наводећи да су Срби и Руси државотворни и конститутивни народи.

"Битка на Косову 1389. године оставила је дубоки тужни траг у српској историји, али без обзира на притисак Османског царства Срби су сачували своју вјеру и жељу да живе у слободи и у својој држави", нагласила је Матвијенкова.

Она је подсјетила на српску пословицу - "Бог је на небу, Русија на земљи", те додала да су Руси помогли Србима да добију независност и препороде државност.

"Срби се тога сјећају и ми то цијенимо", рекла је Матвијенкова.

Она је рекла да Русија води независну спољну политику, те да је запад изабрао погрешан пут одустајајући од начела међународног права, поштовања раноправности и суверености земаља.

Матвијенкова је нагласила да Русија у Сирији ради на томе да се спријечи ширење терористичке пријетње на тим просторима.

Она је навела да је раст моћи Моксве на међународном плану довео до информационог рата против Русије о чему свједочи и наводни атентат на бившег руског агента Сергеја Скрипаља, који је, како је нагласила, измишљен.

Матвијенкова је рекла да свака земља има право да сарађује с ким хоће и да јој не треба постављати ултиматуме попут онога - или ЕУ или Русија.

"У свијету и Европи је потребан миран дијалог и компромис, а свим народима БиХ и братској Српској желимо мир, слогу, срећу и просперитет", поручила је Матвијенкова.

Она је захвалила на Ордену Републике Српске на огрилици којим је одликовао предсједник Републике Српске Милорад Додик, истакавши да јој то представља велику част и да ће учинити све што зависи од ње да се односи између Српске и Русије развијају још успјешније.

"Ово одликовање ћу 'одрадити'", поручила је Матвијенкова.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да посјета високе руске делегације потврђује чврсту повезаност српског и руског народа, као и добре односе и сарадњу између Српске и Русије.

Он је захвалио Матвијенковој на посјети и лијепим ријечима, као и Руској Федерацији и њеном предсједнику Владимиру Путину на подршци Републици Српској.

Чубриловић је закључио рад свечане сједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана