Матични уреди у БиХ и даље неувезани

nezavisne.com
Матични уреди у БиХ и даље неувезани

Бањалука, Сарајево - Док надлежни лоптицу упорно пребацују са једне на другу страну, грађани, који су рођени на подручју једног ентитета, а сада живе у другом, и даље морају да превале и око 200 км само да би извадили родни лист.

Тако годинама ради и Слободан М (29), који живи у Бањалуци, а који годишње барем једном иде у родну Зеницу да лично извади документа. Није му јасно зашто се напокон између ентитета не успостави увезани систем.

"Рођен сам у Зеници, али 25 година живим у Бањалуци и стварно је срамно то што због информатичке неувезаности по родни лист или увјерење о држављанству морам ићи у ФБиХ. Сваке године ми затреба неки од докумената, понекад и више пута, и замислите која је то процедура када стално због њих морам путовати, раније у Зеницу, а протеклих година до неке ближе федералне општине. Трошим и вријеме и новац и живце, а на послу морам тражити слободан дан", каже Слободан.

Још већи апсурд је каже, што тамо мора лично да вади и увјерење о некажњавању, јер је у ФБиХ живио до четврте године, док је остатак живота у Бањалуци.

У БиХ постоје три матична регистра - на нивоу ентитета и на нивоу Брчко дистрикта БиХ, који међусобно нису увезани.

У РС систем информатичке увезаности међу општинама уведен је 2012. године, а у ФБиХ двије године касније, тако да грађани више нису морали ићи у општину гдје су рођени и могу у било којој општини свог ентитета добити изводе из матичних књига.

То, ипак, ни до данас не важи за оне који су рођени у другом ентитету.

Брчаци који су рођени у неком од два ентитета по родни лист, на примјер, иду у најближа мјеста, у зависности од тога у којем ентитету су рођени.

"Код нас родни лист ваде само они који су рођени у Брчком, јер нисмо информатички увезани са ентитетима. Грађани често прелазе ентитетску границу па иду у најближу општину, на примјер Челић, Орашје или негдје друго и ту ваде документе", казали су нам из Одјељења за јавни регистар у Брчком.

Матичне књиге су у надлежности ентитета, међутим, остало је нејасно која институција је заказала, јер се "врућ кромпир" упорно пребацује са једних на друге.

Из Министарства управе и локалне самоуправе РС кажу да су покренули иницијативу за размјену матичних књига у пограничним подручјима са ФБиХ, као предуслов за наставак сарадње у области матичних књига и развијање електронских услуга.

"Иницијатива је подржана од стране Владе РС и Владе ФБиХ на заједничким сједницама у марту и октобру 2017. године. Међутим, до данас нисмо добили одговор од МУП-а ФБиХ, који је надлежан за наведено питање у ФБиХ", наводе у овом министарству.

Додају да за упис у школу или за посао грађани из РС уписани у матичне књиге у ФБиХ, могу прибавити документ у најближој пограничној општини у Федерацији.

Контактирали смо са МУП-ом ФБиХ, гдје су нам рекли да су успоставили Јединствени централни матични регистар ФБиХ (ЈЦМР) "на основу којег данас грађани ефикасније, економичније и једноставније прибављају изводе и увјерења из матичних књига".

"Када је у питању информатичка увезаност матичних регистара, наводимо да је поступак увезаности матичних регистара у надлежности Вијећа министара БиХ (Министарство цивилних послова БиХ и ИДДЕЕА), ентитетских министарстава (МУП ФБиХ и Министарство управе и локалне самоуправе РС) и Одјељења за јавни регистар Брчко дистрикта БиХ", наводе у писаном одговору из МУП-а ФБиХ.

На питање да ли је планирано да се информатички системи између ентитета увежу, у МУП-у ФБиХ нису поменули иницијативу из РС.

Из Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) одговарају да су матичне књиге у надлежности ентитета, а исто су нам одговорили и у Министарству цивилних послова БиХ.

И док се надлежни и даље играју глувих телефона, грађанима остаје само да ишчекују да ће неко да ријеши ову важну проблематику.

"Неко ко је рођен у Хрватској, родни лист може да извади у Бањалуци, ако има пребивалиште, а ја морам по њега у родни Мостар или евентуално у најближу федералну општину, рецимо Јајце", рекла је једна Бањалучанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана