Математика није баук за Ратка и Владимира

Д. Келеч и С. Тасић
Математика није баук за Ратка и Владимира

Приједор, Невесиње - Млади математичари из Српске, Приједорчанин Ратко Дарда и Невесињац Владимир Ивковић, вратиће се у четвртак кући са још једном медаљом, овог пута оном са 53. међународне математичке олимпијаде у Мар дел Плати у Aргентини.

Они су у конкуренцији 548 такмичара из 100 земаља свијета понијели бронзане медаље, које су им додијељене синоћ на свечаној церемонији у Aргентини.

У селу Ништавци код Приједора, гдје живи породица Дарда, поносни су на свог математичара.

Мајка Милка каже да јој је јако жао што свог Ратка не може да чује телефоном и да му честита, али додаје да су с њим у контакту били путем скајпа у суботу прије самог такмичења.

- Знам да је добро и да сигурно није имао трему, јер је никад нема. Ратко се од малих ногу интересовао за рачунање, касније је с лакоћом рјешавао и најтеже задатке, а онда је кренуо да се тиме озбиљније бави, вјежба непрестано већ годинама и сви смо очекивали да ће његов животни позив бити везан за математику - каже Раткова мајка.

Радује се због синовог успјеха и једва чека да стигне у Европу да му чује глас.

Професор математике у приједорској Гимназији Ведрана Кнежевић каже да Ратко Дарда већ четврту годину учествује на свјетским математичким олимпијадама и да је медаља очекивана.

- Ријеч је о једном изузетном таленту и оваквим талентима као што је Ратко треба посветити више пажње него до сада - казала је Кнежевићева.

Ратко Дарда је бронзану медаљу из Aргентине придодао низу медаља које је већ освојио. Треће мјесто освојио и на прошлогодишњој Свјетској математичкој олимпијади која је одржана у Холандији. У мају ове године на 29. балканској олимпијади из математике у Aнталији окитио се сребром.

Ништа мање поносни нису ни Невесињци на свог шампиона Владимира Ивковића.

Његова мајка Зора не крије срећу због успјеха свога сина у Aргентини.

- Владимир је увијек био фино и паметно дијете. Завршио је ове године гимназију као ђак генерације и уписао Електротехнички факултет у Новом Саду - казала је Ивковићева.

Владимир је и прошле године учествовао на Међународној олимпијади у Aмстердаму и добио похвалу. Његову собу красе бројне медаље које је освајао својим знањем.

И његов суграђанин Марко Рајковић добио је похвалу за одлично знање у Aргентини, а то је највећи успјех невесињских ученика на неком свјетском такмичењу.

Марко Рајковић је вишеструки првак РС у математици и физици и освајач бронзане медаље на јуниорској Балканској математичкој олимпијади. Недавно је на Медитеранској олимпијади освојио такође бронзу.

Међународна математичка олимпијада најзначајније је и најугледније такмичење из математике ученика средњих школа. Прва олимпијада је одржана 1959. године и од тада се одржава сваке године.

Прво мјесто ове године у Aргентини освојио је матурант Математичке гимназије у Београду Теодор фон Бургу. Он је на овој олимпијади освојио четврту златну медаљу и тиме, уз бронзу и сребро које је освојио као дјечак, обезбиједио статус најбољег свјетског такмичара свих времена. 

Школовање у Словенији

Ратку Дарди Словенија је већ понудила наставак школовања.

- Ратко овдје није добио понуду ни од кога, али јесте из Словеније. И не само он, него сви ученици из РС који одлазе на свјетска такмичења и биљеже резултат, одмах добијају понуду Словенаца да у тој земљи наставе студије - казала је Ведрана Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана