Машовић увредама бранио анархију

Горан Маунага
Машовић увредама бранио анархију

Сарајево - Бурна сједница Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ прекинута је након што је вршилац дужности предсједавајућег Колегијума директора Института Амор Машовић извријеђао предсједавајућег Савјетодавног одбора Милана Мандића, а потом напустио сједницу.

Мандић је најавио да ће због увреда поднијети тужбу против Машовића.

Сједница у Сарајеву окончана је када су дошли до пете тачке дневног реда и када је Машовић покушао да као шеф Сектора за тражење, ексхумације и идентификације поднесе усмени извјештај о раду тог сектора. Мандић то није прихватио јер је Машовић недавно сам себе именовао на ту позицију без сагласности друга два члана Колегијума.

- Пракса је да на сједници Савјетодавног одбора буде предсједавајући Колегијума директора и да шеф Сектора за тражење, ексхумације и идентификације подноси извјештај о ономе шта је урађено у протеклом периоду. Досадашњи шеф тог сектора Душан Павловић прешао је на друго радно мјесто, а Машовић је на сједницу дошао покушавајући да буде два у једном, односно да буде носилац двије функције, што је неприхватљиво - каже Мандић.

Појашњава да је Машовић покушао и да умјесто извјештаја о раду Сектора у писаној форми, о томе говори усмено и површно, без прецизних података. Мандић ни то није прихватио констатујући да извјештај није поднесен.

Машовић је након тога почео да виче захтијевајући и да Институт стави потпис на декларацију о несталим лицима коју су у августу потписале Србија, Хрватска, Црна Гора и БиХ, а коју није подржао члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић.

- Раније сам тражио да нам буде достављена та декларација да видим о чему се ради и да ли би то могло да се стави на дневни ред, али то није учињено. Пошто нам ни Управни одбор ни Колегијум директора Института не достављају записнике са сједница, рекао сам да у Институту влада општи хаос, односно власт једног човјека уз искључиво бошњачке представнике који се налазе на свим функцијама у Институту - каже Мандић.

Тада је ситуација на сједници одбора кулминирала. Машовић је Мандићу поручио да "поднесе оставку ако му се не свиђа рад Института", на шта му је он одговорио да ће то учинити "кад му буду предати посмртни остаци његовог оца које је Машовић сакрио".

- Машовић је рекао да ја не бих смио да се сликам са људским костима у рукама, измишљајући то и алудирајући на своју раније изречену лаж да сам, наводно, ја убацио кост умрлог Шефика Пецикозе у кашику багера на градском сметљишту у Бућа потоку приликом тражења несталих сарајевских Срба. Осим што ме је вријеђао, алудирао је и на то да се у РС лако може доћи до људских костију - појаснио је Мандић.

Када је Машовићу рекао да ће га тужити због тих навода и клевете, он је напустио сједницу коју је Мандић потом прекинуо.

- Нажалост, у Институту влада јавашлук који води тоталној анархији. Управни одбор Института не може да се састане без чланова из реда српског народа, а сједница Колегијума директора не може се одржавати без српског представника, али се то ипак ради - каже Мандић.

Машовић у петак није одговарао на телефонске позиве.

"Крвна зрнца"

Милан Мандић каже и да је тражио да у информацију о састанку Управног одбора Института за нестала лица БиХ са представницима Комеморативног центра у Тузли и тужилаштава у БиХ, који је одржан 9. септембра, буду унесена имена присутних пошто, каже, ту није био ниједан представник српског народа, на шта је Амор Машовић одговорио да је то "пребројавање крвних зрнаца".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана