Mašović opstruiše reviziju kosturnica

Goran Maunaga
Mašović opstruiše reviziju kosturnica

Sarajevo - Vršilac dužnosti predsjedavajućeg Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović i dalje na svaki način opstruiše naredbu Tužilaštva BiH o reviziji u kosturnicama, tvrde srpski predstavnici u Institutu.

Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta Milan Mandić napominje da se očekuje da revizija rezultuje otkrivanjem, odnosno identifikovanjem velikog broja Srba i da zato Mašović nastoji da revizija ne obuhvati N.N. tijela koja su sahranjena u sudskim parcelama i koja najvjerovatnije uopšte nisu sudsko-medicinski obrađena.

Precizira da je Mašović izbjegao da prisustvuje većini sastanaka na kojima je dnevni red podrazumijevao tu temu.

- Mašović je potpuno nezadovoljan procesom revizije u 11 kosturnica u BiH koja, kako je rekao, ne teče onako kako je on to zamislio. Zbog toga, kad je riječ o tome, on više ni s kim ne komunicira - kaže Mandić.

Dodao je da je Mašović već izbjegao prisustvo na nekoliko sastanaka predstavnika Instituta, Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) i tužilaštava u BiH.

- Moćnici iz bošnjačkih partija aktivno rade na ukidanju Instituta nakon što su pronađene skoro sve bošnjačke žrtve i procesuirani pripadnici srpskog naroda koji su činili zločine nad Bošnjacima. Sad kad je došao red da se nađu srpske žrtve i procesuiraju ratni zločinci Bošnjaci, pa im Institut više ne treba - ističe Mandić.

Dodaje da Mašović odavno umanjuje broj ubijenih Srba.

Član Kolegijuma Milutin Mišić smatra da su vlasti u Federaciji BiH opstrukcijom postigle to da se "više ne traže tijela nestalih, već sakrivenih Srba".

Mašović nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Lažni podaci

"Glas Srpske" objavio je da je Mašović proslijedio podatke Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu o svega 11 ekshumiranih pripadnika srpskog naroda na području Mostara, iako Institut raspolaže podacima o 51 ubijenom i ekshumiranom Srbinu na tom području.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana