Машовић: Обучете ли униформу ВРС, бићете санкционисани!

avaz.ba
Машовић: Обучете ли униформу ВРС, бићете санкционисани!

Сарајево - Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенад Машовић рекао је да не жели коментарисати изјаве Милорада Додика, предсједавајућег Предсједништва БиХ, али је додао да су било какве изјаве које би утицале на појединца или групу у Оружаних снага БиХ да ураде нешто што није у складу са законом неприхватљиве и незаконите.

Машовић је за Дневни аваз појаснио да, без обзира на позиве Додика да припадници Трећег пјешадијског пука обуку униформе бивше Војске РС, како је тражио Додик, то није могуће. Уколико би се то десило, Закон и санкције су јасне.

“Сви припадници ОСБиХ, па тако и било којег пука који баштини традицију бивших војски, укључујући припаднике Команде 3. пјешадијског Република Српска пука ОСБиХ, могу обући само јединствену униформу ОСБиХ која је прописана релевантним законским и подзаконским рјешењима у систему одбране. Наведени пукови имају малу неоперативну команду и персонал до десет особа. Ови пукови немају оперативна и административна овлаштења, нити имају јединице у свом саставу, каже Машовић.

У Оружаним снагама, као сложеној хијерархијски устројеној организацији, све активности се, како је рекао, подузимају у складу са законом, наређењима надлежних у ланцу командовања и контроле, и стога није могуће да било која потчињена команда и јединица предузима одређене активности самовољно.

“Подсјетио бих такође и на чињеницу да је Предсједништво БиХ врховни командант и да се све одлуке када је у питању одбрана доносе консензусом, дакле мора постојати сагласност сва три члана Предсједништва БиХ”, каже Машовић.

Када је у питању Закон о ОСБиХ, он је јасан, тврди Машовић.

“Члан 20. Закона о служби у ОСБиХ јасно прописује да је војно лице дужно носити прописану униформу за вријеме трајања службе. Надаље, постоји и Правилник о униформама ОСБиХ којим се прописују све врсте војних униформи, начин ношења, вријеме и прилике у којима војне униформе носе војна и цивилна лица на служби у МОБиХ и ОСБиХ. Члан 4. Правилника јасно прописује да војну униформу, као обиљежје припадности ОСБиХ, имају право и обавезу да носе војна лица за вријеме обављања службе у МОБиХ, ЗШ ОСБиХ и командама и јединицама ОСБиХ. Из овакве одредбе јасно произилази да су сви припадници ОСБиХ дужни носити војну униформу ОСБиХ на начин како је то Правилником утврђено”, каже Машовић.

Свако ношење униформе ОСБиХ супротно ономе како је предвиђено Правилником о униформама ОСБиХ представљало би повреду одредаба тог правилника и посљедично дисциплинску одговорност сваког професионалног војног лица које је почини.

“Тим чином свакако би се остварила обиљежја кривичног дјела, што би у коначници могло бити идентификовано као противзаконито формирање војних снага или подривање војне и одбрамбене моћи БиХ, која су као таква нормирана Кривичним законом БиХ и за која су предвиђене, у најтежим облицима тих кривичних дјела, строге казне затвора”, истакао је он.

Према његовим ријечима, облачење униформе Војске РС дијела припадника ОСБиХ указивало би да се на тај начин намјерава противзаконито формирати фракција унутар ОСБиХ или засебна војна организација, што би,према његовим ријечима за посљедицу имало и подривање војне и одбрамбене моћи БиХ.

“Дакле, сви они припадници ОСБиХ који би обукли униформе Војске РС недвосмислено би починили кривично дјело и били би процесуирани у складу за Кривичним законом БиХ и Законом о кривичном поступку БиХ. Наравно, желим такође истаћи да ја вјерујем командном и војничком кадру ОСБиХ односно генералима, официрима, подофицирима и војницима ОСБиХ и сигуран сам да ће наставити досљедно поштовати своје обавезе и заклетву коју су положили”, каже Машовић.

Машовић наводи колико је важно да БиХ постане члан НАТО-а и шта би то значило за БиХ.

“Прије свега, НАТО је синоним за безбједну, стабилну и економски просперитетну државу коју одликују демократски принципи, па је јасно да је приступање НАТО-у значајно за државу БиХ. Наше Оружане снаге би постале равноправан партнер и савезник с оружаним снагама 29 других земаља, чиме би се дефинитивно ријешило питање угрожавања суверенитета и територијалног интегритета БиХ, узимајући у обзир обавезу свих земаља да помогну савезницима у случају напада на било коју земљу. Значи, ОСБиХ могле би рачунати не само на своје ресурсе него и ресурсе свих савезника”, каже Машовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана