Масакр у Новом Зеланду искористили за напад на Србе

Дарко Момић
Масакр у Новом Зеланду искористили за напад на Србе

Бањалука - Држављанин Аустралије Брентон Тарант (28) јуче је извео терористичке нападе на двије џамије у Крајстчерчу на Новом Зеланду у којима је погинуло 49 особа, а више од 20 рањено.

Тарант је уживо преко интернета преносио крвави поход и масовну пуцњаву унутар џамије Ал Нур, а прије тога је објавио манифест на 74 страна у којем је навео да “представља милионе Европљана и етно-националиста и да се морају обезбиједити опстанак наших људи и будућност бијеле дјеце”. Он је написао да не воли муслимане, а да посебно мрзи оне који су прешли на ислам, односно конвертите, описујући их као крваве издајнике, а напад је описао као “акт освете због стотине хиљада смрти које су узроковали страни освајачи европских земаља током историје и ради поробљавања милиона Европљана од исламских робовласника”.

- Проучавао сам писање Дилана Руфа и многих других, али једину праву инспирацију сам добио од Витеза Праведника Брејвика - написао је Аустралијанац у манифесту, мислећи на Андерса Брејвика, норвешког ултрадесничара који је у једном дану 2011. године убио 77 људи у Норвешкој те на америчког убицу Дилана Руфа, који је 2015. извршио напад на цркву у Чарлстону и усмртио деветоро људи.

 

Освета

 

Трентон је такође написао да је својим нападом желио да освети смрт Ебе Акерлунд, 11-годишње дјевојчице која је настрадала у терористичком нападу у Стокхолму 2017. године.

Аустралијски терориста је напад посветио и Луки Траинију, Италијану који је прошле године отворио ватру на групу миграната у италијанском граду Мацерати. На његовом оружју и оквирима са муницијом била су исписана имена и поруке. Између осталог, писало је: “Беч 1683”, што је година означена као побједа хришћана над Отоманском империјом, затим име нападача на џамију у Квибек Ситију 2018. Александра Бисонета, као и Марка Брагадина, Италијана који је предводио венецијанске снаге против Отомана на Кипру. Било је ту име Едварда Кодрингтона, адмирала који је водио британску морнарицу у бици код Наварина 1827. против турске и египатске флоте. Написао је име Јона Хуњадија, вође Краљевине Мађарске, који се борио против Отомана, затим грузијског краља Давида Сослана, руског адмирала Дмитрија Сењавина и аустријског националисте Ернста Стархемберга, али и имена Милош Обилић, Стефан Лазар, Бајо Пивљанин и Марко Миљанов Поповић, која су изазвала праву антисрпску хистерију у сарајевским медијима.

Поред тога, медији су објавили да је на снимку који је послије напада уклоњен са друштвених мрежа терориста у аутомобилу слушао неформалну химна антиисламиста “Ремове Кебаб”, али и пјесму “Од Бихаћа до Петровца села”, у којој се спомиње Радован Караџић, што је изазвало додатну антисрпску хистерију и реакције у ФБиХ.

Послије напада је реаговала Исламска заједница у БиХ, која је осудила терористички напад и изразила саучешће породицама жртава.

- За Исламску заједницу у БиХ је посебно узнемирујућа чињеница да је нападач у свој крвави поход кренуо уз пјесме које величају ратне злочинце из периода агресије на БиХ и да је очито био инспирисан истом екстремистичком идеологијом и мржњом којој ових дана свједочимо у дијелу БиХ - саопштено је из ИЗ БиХ.

 

Кампања

 

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најснажније је осудио застрашујући терористички напад на Новом Зеланду, у којем су на молитви убијени цивили, што овај злочин, како је истакао, чини још ужаснијим. Додик је изразио очекивање да ће сви одговорни за овај напад бити адекватно кажњени, а породице жртава добити пажњу заједнице у којој живе.

- Не могу, а да не примијетим да је у медијском и дијелу политичког простора почела беспризорна кампања против Срба јер је наводно терориста “био инспирисан”, како се сугерише, ликовима из српске историје - рекао је Додик.

Он је нагласио да је потпуно јасно да је нападач држављанин Аустралије и да никакве везе нема са Србима и овим простором.

- Медијски написи и политичке квалификације које у први план не истичу злочин, већ наводне мотиве и склоности нападача понижавају огромне жртве које је јутрос поднијела муслиманска заједница на Новом Зеланду. Злочин на Новом Зеланду је довољно страшан да би ико на њему на такав начин стицао прљаве политичке поене - поручио је Додик.

Декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић каже да му је жао што су славна имена из српске историје злоупотријебљена на најгрубљи начин.

- Теј безумник са Новог Зеланда, чији напад заслужује најоштрију осуду и још оштрију казну, не зна ништа ни о Србима, ни о српској историји. Срби су слободарски народ, који никада није водио освајачке ратове, а поготово се није бавио тероризмом. Али, ако то не зна тај безумник и монструм са другог краја свијета, требало би да знају наше вјековне комшије, које, нажалост, користе сваку прилику и неприлику да покажу своју мржњу према српском народу - каже Мастиловић.

 

Опасна изјава амбасадора Хајрића

 

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак осудио је терористички напад на Новом Зеланду, али и изјаву амбасадора БиХ у Аустралији Мирзе Хајрића, који је напад упоредио са “геноцидом у Сребреници”.

- Терористички напад на Новом Зеланду представља монструозан злочин, чија бруталност и подмуклост треба да нас подсјећају да борба против свих видова тероризма никада не смије престати - казао је Црнадак.

С друге стране, Црнадак је оцијенио да је изјава амбасадора Мирзе Хајрића дегутантна и усмјерена против суживота у БиХ.

- Опасно је и веома неодговорно лудачки чин једне поремећене и болесне особе доводити у везу са једним народом на начин како је то урадио амбасадор Хајрић - поручио је Црнадак.

 

 

Свједоци

 

Један од свједока који је преживио рекао је да су људи покушавали побјећи кроз прозоре у Ал Нур џамији.

- Почео је да пуцат у њих. Више пута је пуцао у оне за које је мислио да су преживјели. Није хтио да остави икога у животу - рекао је свједок.

Други свједок је рекао да је пуцњава трајала 20 минута.

- Чекао сам и молио Бога да нападачу понестане муниције. Пришао је страни на којој сам се налазио, затим је отишао у другу собу и на крају у дио гдје су се налазиле жене и тамо их упуцао - рекао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана