Мас: Борба против корупције - приоритет и обавеза БиХ

Срна
Мас: Борба против корупције - приоритет и обавеза БиХ

Сарајево - Шеф Одјељења Мисије ОЕБС-а у БиХ за политику дјеловања и планирање Јури Мас изјавио је да је борба против корупције један од основних приоритета и обавеза БиХ и за њене званичнике који су се договорили да ће користити сва потребна институциона и оперативна средства с циљем да се грађанима БиХ обезбиједи средина која ће бити слободна од корупције.

Мас је нагласио да је борба против корупције "много шира од борбе и активности правосудног сектора, јер је и превенција једнако важна".


"Кључна компонента превенције корупције у јавном сектору јесте успостављање ефективних механизама за борбу против сукоба интереса", рекао је Мас данас у Сарајеву прије конференције "Спречавање сукоба интереса у БиХ - унапређење законског и институционалног оквира".

Мас је подсјетио на то да се БиХ обавезала ОЕБС-у да уведе, одржава и јача системе који ће спречавати сукоб интереса, укључујући и изјаве о имовинском стању за јавне званичнике и политички изложена лица.

Према његовим ријечима, циљ је да се обезбиједи да приватни интереси јавних званичника не долазе у сукоб са јавним одговорностима и дужностима, како би могли радити у најбољем интересу грађана БиХ.

Мас је нагласио да тренутни систем који се односи на сукоб интереса на нивоу БиХ не функционше још од успостављања 2013. године, те истакао да се повјерење грађана у владавину права и демократске институције мора поново успоставити, а да су кључна компонента свега тога ефективни механизми за спречавање сукоба интереса.

Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Калдун Сино рекао је да рјешавање проблема сукоба интереса није само важно за цијело друштво него је начин да се унаприједи рад јавних служби, те врати повјерење грађана у јавне службе и јавни сектор.

"ЕУ прати рјешавање проблема сукоба интереса већ неколико посљедњих година. Овај сегмент је дио Реформске агенде, али и обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању", навео је Сино, те додао да је од 2013. године, када је систем увођен, наглашавано да систем неће бити функционалан, што се, како је рекао, показало тачним.

Према његовим ријечима, међународни стандарди налажу да тијело које спроводи закон мора бити независно, квалификовано и мора постаји друга инстанца, односно право на жалбу, а данашња конференција је прилика да се он унаприједи.

Сино је апеловао да се институције БиХ побрину да систем буде функционалан и да омогући бољи квалитет служби, те подсјетио да се БиХ на то обавезала у оквиру процеса прикључења чланства у ЕУ.

Шеф Канцеларије Савјета Европе у БиХ Драхослав Штефанек рекао је да је БиХ, као чланици те организације, борба против корупције један од приоритета у поступку праћења, те подсјетио да постоје два тијела под окриљем Савјета Европе која се односе на борбу против корупције.

"Венецијанска комисија објавила је два мишљења о закону о сукобу интереса /2008. и 2010./, а ту је и Група земаља у борби против корупције /ГРЕКО/ која је издала извјештај у фебруару 2016. године у којем су бројне препоруке", рекао је Штефанек.

Према његовим ријечима, конференција ће бити прилика да се амандмански дјелује на закон јер постоји потреба да се усклади законодавство на цијелој територији БиХ, а потребно је унаприједити механизме контроле.

Предсједавајући Комисије Парламентарне скупштине БиХ за одлучивање о сукобу интереса Јасмин Емрић рекао је да су у овом сазиву Комисије ријешена питања која се односе на њен рад, те да је усвојено девет одлука о покретању поступка, као и четири о санкцији.

Он је нагласио да није задовољан постојећим законодавним оквиром, да је данас прилика да се о томе расправља, те изразио наду да ће закључци конференције ићи у смјеру унапређења система који се односи на сукоб интереса у БиХ.

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић изразио је увјерење да ће данас бити донесене препоруке које ће бити упућене Заједничкој комисији за људска права.

Према његовим ријечима, та комисија требало би да препозна потребу за доношењем или новог закона или закона о измјенама и допунама Закона о сукобу интереса који ће објективно ово питање ријешити тако да се оствари све оно што су стандарди у области сукоба интереса.

"Инсистирам да разговарамо о стандардима јер ће они обезбиједити да овом питању буде посвећена пажња, јер је уско повезано са криминалом, а, прије свега, са корупцијом", истакао је Бојић, те додао да је неопходно донијети такво законско рјешење које ће омогућити надлежним институцијама да раде свој посао.

Директор Агенције за превенцију корупције и кординацију борбе против корупције БиХ Хасим Шаботић подсјетио је да у склопу Агенције постоји канцеларија која ради на питањима сукоба интереса, а која је некада била у саставу Централне изборне комисије БиХ.

Шаботић је појаснио да је Канцеларија за одлучивање о сукобу интереса премјештена у Агенцију, а ради за потребе Комисије за одлучивање о сукобу интереса.

Он је додао да директор Агенције нема никакву надлежност над радом ове канцеларије, односно нема никакв увид у њен рад, а дужан је да јој обезбиједи сва потребна средства за рад, те подсјетио да ова канцеларија користи печат Агенције, а сва њена документа потписује и односе се на Комисију.

"Мислим да оваквог законској рјешења нема нигдје у свијету. Руководство Агенције потпада под Закон о сукобу интереса, јер је ријеч о именованим званичницима, а они одлучују о сукобу интереса. Дошло је вријеме да се о овоме расправља и разговара како и на који начин урадити ово законско рјешење", истакао је Шаботић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана