Marko Pavić, predsjednik DNS-a, za Glas Srpske: Priča o novoj većini u RS pucanj u prazno

Vedrana Kulaga
Marko Pavić, predsjednik DNS-a, za Glas Srpske: Priča o novoj većini u RS pucanj u prazno

Skupštinska većina i vladajuća koalicija u RS su čvrsti, a najave opozicije o promjeni snaga u Narodnoj skupštini su šuplje priče koje su neostvarive.

Ocijenio je to u intervjuu za "Glas Srpske" predsjednik DNS-a Marko Pavić navodeći da će tek analizirati rad Vlade RS, ali da nisu realne priče o njenoj rekonstrukciji.

* GLAS: Nakon sastanka lidera stanaka vladajuće koalicije je istaknuto da je ona čvrsta. Koliko se može govoriti o stabilnosti većine u Narodnoj skupštini RS s obzirom na to da je čine 42 poslanika?

PAVIĆ: Koalicija je čvrsta, imamo dovoljno poslanika da izglasamo sve odluke koje su od interesa za Srpsku i njene građane. Broj poslanika nije sporan za tu podršku, a uvijek imamo i više od 42 poslanika.

* GLAS: U kakvom je statusu koalicija DNS-a sa SNS-om nakon što su oni na posljednjoj sjednici glasali suprotno od skupštinske većine?

PAVIĆ: Poslanici SNS-a u posljednje vrijeme odstupaju od politike DNS-a i koalicionog dogovora. Njihove izjave i glasanje nisu u skladu sa onim kako su se ponašli nakon što su glasali za izbor Vlade i što smo koaliciono dogovorili. DNS se ne slaže sa njihovim izjavama, a o tome šta ćemo uraditi uskoro ćemo razmatrati na organima stranke.

* GLAS: Poslije promjene politike naprednjaka spekulisalo se da bi njihovim stopama mogli krenuti i radikali koji su takođe dio koalicije sa DNS-om. Da li ste razgovarali sa njima i kakav je njihov stav?

PAVIĆ: Mislim da su to čiste spekulacije. Radikali su stabilna i čvrsta stranka i nema nikakvih poteškoća u odnosima sa njima.

* GLAS: Koliko su realne izjave čelnika opozicionih stranaka u RS da su na putu da formiraju skupštinsku većinu s obzirom na to da njih napuštaju poslanici u Narodnoj skupštini?

PAVIĆ: Vjerovatno izlaze sa takvim izjavama koje se ne mogu sprovesti u stvarnosti da bi ulili hrabrost nekim ljudima, jer je očigledno da je dobar broj njihovih poslanika nezadovoljan i da napuštaju opoziciju. To je pokušaj uticaja na javnost i vid pritiska na druge poslanike pričom: "Eto kao mi imamo većinu pa ako vi na vrijeme ne prihvatite naše stavove, ostaćete bez ičega". Sve u svemu to je jedna šuplja priča koja nema utemeljenje u realnosti, jer oni sada imaju manje poslanika nego na početku rada ovog saziva Narodne skupštine, a ni tada nisu imali većinu. Zato je apsurdno govoriti o nekoj novoj većini. Mi u DNS-u se ne obaziremo previše na drugu stranu jer nam je prioritet naša koalicija i što bolje obavljanje posla koji smo preuzeli.

* GLAS: Da li je DNS ključni faktor u Narodnoj skupštini i kako komentarišete ocjene analitičara da o sudbini Vlade RS i izgledu većine neće odlučivati ni SNSD ni SDS već Vaša stranka?

PAVIĆ: Činjenica je da DNS ima kapacitet da može odlučiti. Na početku ovog mandata smo odlučili, a mi smo principijelna stranka koja drži do riječi i obećanja i ne radimo ništa tajno. Za svaku odluku znaju naši koalicioni partneri. Tako je danas, a tako će biti i sutra. Ne mijenjamo ništa.

* GLAS: Da li ste zadovoljni radom Vlade, a posebno ministara iz Vaše stranke, da li je potrebna njena rekonstrukcija i jeste li o tome razgovarali sa SNSD-om i SP-om?

PAVIĆ: Apsurdno je vršiti rekonstrukciju Vlade četiri mjeseca nakon njenog formiranja. Vlada je donijela neophodne akte da Republika i njene institucije mogu da funkcionišu. Ovo je vrijeme kada tek počinju ocjene rada Vlade, a mi o tome nismo raspravljali ni na posljednjem sastanku u utorak niti ranije.

* GLAS: Podjela rukovodećih pozicija u institucijama i javnim preduzećima i fondovima u RS još nije završena. Zbog čega to nije učinjeno i šta je ostalo neriješeno?

PAVIĆ: Pominjali smo to na sastanku u utorak i zaključak je da budu raspisani konkursi za rukovodeća mjesta u javnim preduzećima gdje čelnim ljudima ističe mandat.

Različita mišljenja

* GLAS: Ima li neslaganja u koaliciji sa SNSD-om i SP-om i na šta se ona odnose?

PAVIĆ: Teško je reći da ima neslaganja. Ima različitih mišljenja. Različite smo stranke i normalno je da o nekim stvarima imamo različita mišljenja, ali proces usklađivanja mišljenja je takav da ne izaziva tenzije ni bilo šta drugo. Ako ne dogovorimo nešto na jednom sastanku, to ostavimo za drugi, ali nikada ne dižemo buku. DNS želi operativniju i bržu Vladu, da napravimo povoljno poslovno okruženje, ojačamo lokalne zajednice i da svi budemo u toj funkciji. Nikada nismo nešto blokirali, a realni stavovi se prihvataju i potpuno je nebitno od koga dolaze unutar koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana