Марко Грабовац: Ћутање правосуђа горе од злочина

Ведрана Кулага
Марко Грабовац: Ћутање правосуђа горе од злочина

Злочин над српским цивилима у Сијековцу не смије остати некажњен и док смо живи нећемо престати да тражимо да сви одговорни за мучка убиства у том крају и одговарају, али све је у рукама правосуђа, које, до данас, готово ништа није урадило.

Поручио је то за “Глас Српске” предсједник Одбора за тражење заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац говорећи о свирепим убиствима која су се догодила у Сијековцу у посљедњем рату. У првом ратном злочину на територији БиХ за сат убијено је деветоро Срба, највише чланова породица Милошевић и Зечевић, а пред нову годишњицу страдања кључна порука је, како је Грабовац казао, да се ти крвави дани не смију и неће заборавити.

- Не дај Боже да се икада икоме понови што смо ми доживјели овдје. Држава Хрватска је извршила агресију и направила тешке злочине. Никоме то не бисмо пожељели, па ни онима који су то урадили нама, а стално нам ружне ствари стављају на терет Хрвати и Бошњаци. Увијек нам неко пријети, а за ужасне злочине у Сијековцу још нико није одговарао - рекао је Грабовац, који је и предсједник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода.

ГЛАС: Од злочина у Сијековцу код Брода данас се навршава 27 година. Шта се дешавало тих дана на том простору?

ГРАБОВАЦ: Чланови породица жртава с правом нису задовољни радом тужилаштва и осталим институцијама на нивоу БиХ које би требало да се приоритетно баве страдањем у Броду. То није био само Сијековац. Послије су наставили протјеривања породица са цијеле општине.

ГЛАС: У неким кућама, на праговима, су убијене комплетне породице, а једном приликом сте истакли да се овај злочин у Сијековцу није десио случајно, због изненађујуће бруталности и убилачког нагона према српским цивилима?

ГРАБОВАЦ: На овом простору је настављена 1941. и 1945. година. Од исте државе смо поново доживјели тешке злочине за које не одстоји оправдање. Овдје се десила Сребреница прије свих Сребреница. Од првог дана, када сам започео са овим радом, до сада сам пронашао више од 300 жртава које су биле у логорима са простора Брода, Славонског Брода, Дервенте, Орашја, Оџака и дијела Добоја. Било је више од 2.000 логораша на овом подручју.

ГЛАС: Због чега је такав однос према сијековачким жртвама међу којима су углавном жене, дјеца и старци. Најмлађа жртва је био седамнаестогодишњи Драго Милошевић, а најстарији Васо Зечевић - 77 година.

ГРАБОВАЦ: Шта би могла моја мајка бити крива од 82 године, а да је убију у рату? У првој највећој пронађеној масовној гробници била су 88 тијела, од којих је 99,9 одсто цивила старости од 60 до 80 година. Ако ми не причамо и ако не стављамо у први план наше страдање, бојим се да ћемо сутра још горе да дочекамо. Имамо своје представнике на нивоу БиХ и сматрамо да имају све могућности да покрену процес, јер нас увијек нешто претекне.

Архива

ГЛАС: Тужилаштву БиХ и Хашком трибуналу је достављена обимна документација са доказима о злочинима. Да ли сте икада добили одговор?

ГРАБОВАЦ: Први смо урадили комплетну експертизу страдања Срба на овом простору. Лично су дошли из Хага и преузели комплетну архиву са неким одређеним снимцима, доказима о злочинима хрватске војске у мају 2002. године. Документација, са допунама, одавно је и у Тужилаштву БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана