Марихуану узгајали у центру Бањалуке

Небојша Томашевић
Марихуану узгајали у центру Бањалуке

Бањалука - Лабораторија за узгој марихуане откривена је јуче у запуштеној бараци у центру Бањалуке, а због сумње да су узгајали и шверцовали ову дрогу пали су Драган Петковић (51), Владимир Максимовић (35), Ранко Јовић (63) и Александар Ћутковић (46) из овог града, сазнаје "Глас Српске".

У овој лабораторији, која се налази на Пасколиној циглани у улици Јована Дучића, пронађен је већи број стабљика марихуане у саксијама, као и одређена количина поменуте дроге. Било је ту и неколико стабљика које су објешене за сушење. Наводно је пронађено више од 15 килограма дроге.

Осумњичену четворку ухапсили су припадници Полицијске управе (ПУ) Бањалука, који су јуче претресли бараку у којој је пронађена лабораторија.

Из ПУ Бањалука, наводећи иницијале, саопштили су да је осумњичена четворка ухапшена у планској активности на сузбијању кривичних дјела из области злоупотребе дроге.

- Током акције претресено је више стамбених и пословних објеката на подручју Бањалуке. Пронађена је импровизована лабораторија за узгој марихуане и ухапшени су Д. П., В. М., Р. Ј. и А. Ћ. Заплијењена је одређена количина дроге и стабљика поменуте биљке, као и опрема за узгој дроге - УВ лампе, алуминијумске фолије, вентилатори, вјештачко ђубриво и опрема за паковање - рекла је портпарол ПУ Бањалука Марија Маркановић не наводећи више детаља.

Према незваничним информацијама, узгој и шверц марихуане организовали су Петковић и Максимовић. Они су иначе користили ту бараку за неке своје потребе прије него што је откривено да гаје дрогу.

Извор близак истрази је рекао да су лабораторију с наркотицима открили полицајци који су обилазили запуштене бараке на Пасколиној циглани.

- Након тог открића полиција је посматрала бараку да би открила ко је инсталирао лабораторију за узгој дроге. То је уродило плодом па су осумњичени откривени - рекао је овај извор "Гласа Српске".

Мјештани улице Јована Дучића изненађено су посматрали полицију која је претресала бараку и кажу да нису могли претпоставити да је ту узгајана дрога.

- Не могу да вјерујем да се пред нашим носом производила марихуана. Ту су раније биле канцеларије и долазили су разни људи па нисмо обраћали пажњу. Прије неколико дана неки човјек у зеленој јакни је обилазио ту бараку што нам је било сумњиво, јер је ишао са задње стране, гдје нема улаза - казала је једна мјештанка улице Јована Дучића, не желећи да јој помињемо име.

Акција проналаска дроге у центру Бањалуке изведена је заједно са Управом за организовани криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске под надзором бањалучког Окружног тужилаштва.

Ухапшени Ћутковић познат је полицији од раније по кривичним дјелима и шверцу наркотика. Хапшен је у септембру прошле године, када је у полицијској акцији "Плантажа 2017", након што је на његовом имању у Доњим Колима пронађен засад од 230 стабљика индијске конопље. Сазнајемо да је ухапшени Јовић његов комшија и да је раније радио у иностранству.

Занимљиво је да је импровизована лабораторија дроге инсталирана у бараци која је у близини зграде Народне скупштине РС, Централне банке БиХ, а ту је и сједиште ИРБ РС.

Барака

Барака у бањалучкој улици Јована Дучића 36, у којој је пронађена лабораторија за узгој марихуане је запуштена и у фази пропадања.

У тој бараци су раније биле канцеларије Ракетног клуба "Чајавец", Рачунарског клуба "Космос", Радио-клуба "Никола Тесла", као и Удружење иноватора града Бањалука и Савез узгајивача голубова писмоноша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана