Маричић: Више запослених и раст плата, већи и јавни приходи

Срна
Маричић: Више запослених и раст плата, већи и јавни приходи

Бањалука - Директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић рекао је да је и у овој години настављен тренд раста јавних прихода, те додао да за то треба захвалити позитивним макроекономским и политичким приликама у Српској, које су условиле да буду повећане плате у реалном и јавном сектору, као и да расте број запослених.

Маричић је навео да је Пореска управа Српске у прва четири мјесеца ове године на рачун јавних прихода прикупила 839,7 милиона КМ, што је за 18,4 милиона КМ или два одсто више него у истом периоду прошле године. Према његовим ријечима, директних пореза је наплаћено 196,2 милиона марака, што је за четири процента мање, а највеће смањење наплате било је код пореза на доходак, који је наплаћен у износу од 67,5 милиона КМ, што је за 15,7 милиона марака мање.

“Разлог мање наплате овог прихода јесте у чињеници да је Влада Срске у прошлој години повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника... Међутим, пореза на добит је истовремено наплаћено за 7,4 милиона КМ више, док раст биљежи и наплата пореза на непокретности”, рекао је Маричић за “Независне новине”.

Он је додао да и наплата доприноса ове године биљежи знатан раст, те је наплаћено 505,8 милиона КМ, што је за 38,2 милиона КМ више него у истом периоду прошле године.

Маричић је нагласио да је на раст прихода по основу доприноса у овој години, осим повећања плата радницима у просвјети и МУП-у, утицало и генерално повећање броја обвезника доприноса-запослених у Српској.

Он је рекао да је, према званичним евиденцијама Пореске управе, стање доспјелог, а неизмиреног дуга 31. децембра 2018. износило 1,153 милијарде КМ, док је 31. децембра 2017. износило 1,156 милијарди КМ, што значи да је дуг у 2018. године смањен за 3,38 милиона КМ, највише захваљујући примјени новог интегрисаног информационог система којим је омогућено аутоматско издавање опомена, као и израда рјешења принудне наплате.

Маричић је ракао да од почетка априла траје заједничка акција Инспектората и Пореске управе, наводећи да су до сада извршене 124 контроле, те да су изречене 54 мјере забране обављања дјелатности због нерегистровања дјелатаности и неиздавања фискалних рачуна.

У оквиру ових контрола откривено је и девет непријављених радника, док је укупан износ изречених казни 44.700 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана