Marić: Savez sindikata godišnje košta 950.000 KM

nezavisne.com
Marić: Savez sindikata godišnje košta 950.000 KM

Doboj - Savez sindikata RS se pretvorio u birokratski aparat koji ima više od 50 zaposlenih i koji članstvo godišnje košta 950.000 KM, a služi grupi pojedinaca i Ranki Mišić, kazao je danas Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, koji je nedavno istupio iz Saveza sindikata RS.

On je sabrao kako ona radnike i članstvo Saveza na mjesečnom nivou košta 5.400 KM, što na godišnjem nivou iznosi 65.000 KM, a što je za vrijeme njenog mandata preko 800.000 KM.

Kazao je kako građane RS mjesečno iz budžeta RS košta 1.300 KM kroz naknade u upravnim i nadzornim odborima.

Osim o plati Mišićeve, on je govorio i o primanjima ostalih čelnika Saveza, pa je kazao da generalni sekretar prima 2,5 prosječnih plata u RS uz regres i topli obrok.

Govoreći o svojoj plati, rekao je da ona iznosi 2.100 KM, ali da "s obzirom na broj onih koje predstavlja, nije previsoka".

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, nije željela da komentariše Marićeve navode, nego nas je uputila na generalnog sekretara Gorana Stankovića, koji je kazao da su plate sindikalaca utvrđene propisima.

"Iznose 2.116 KM, kolika je plata predsjednika Saveza, 1.776 KM je plata generalnog sekretara, a predsjednika granskih sindikata je 1.623 KM, na to se dodaje minuli rad. Plate se isplaćuju kada iznos članarina bude u punom iznosu, a u januaru 2018. godine to nije bio slučaj", rekao je Stanković.

Nije tačno da Savez ima 50 zaposlenih, kaže generalni sekretar, već ih je širom RS ukupno 37.

"Takođe, netačne su tvrdnje o nekim drugim benefitima predsjednika Saveza, koji je član UO Fonda PIO RS, i Ekonomsko-socijalnog savjeta, a primanja iznose 390 KM, odnosno najniža plata u RS", naveo je Stanković.

Prvi sindikalac uprave, koji se medijima izvinio što im je zakazivanjem pres-konferencije "pokvario idiličnu nedjelju", požalio se da je iz Doma sindikata u Banjaluci svojevremeno morao da izađe kroz prozor jer su vrata bila zaključana, te kazao da će se odlaskom Sindikata uprave iz Saveza drugačije raspoređivati članarina.

"Sindikat uprave je donio odluku da se raspodjela članarine vrši na način da 60 odsto ostaje u osnovnim sindikalnim organizacijama, a 40 odsto ide za granski sindikat i učešće u nekoj asocijaciji", izjavio je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana