Mарић: Савез синдиката годишње кошта 950.000 КМ

nezavisne.com
Mарић: Савез синдиката годишње кошта 950.000 КМ

Добој - Савез синдиката РС се претворио у бирократски апарат који има више од 50 запослених и који чланство годишње кошта 950.000 КМ, а служи групи појединаца и Ранки Мишић, казао је данас Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС, који је недавно иступио из Савеза синдиката РС.

Он је сабрао како она раднике и чланство Савеза на мјесечном нивоу кошта 5.400 КМ, што на годишњем нивоу износи 65.000 КМ, а што је за вријеме њеног мандата преко 800.000 КМ.

Казао је како грађане РС мјесечно из буџета РС кошта 1.300 КМ кроз накнаде у управним и надзорним одборима.

Осим о плати Мишићеве, он је говорио и о примањима осталих челника Савеза, па је казао да генерални секретар прима 2,5 просјечних плата у РС уз регрес и топли оброк.

Говорећи о својој плати, рекао је да она износи 2.100 КМ, али да "с обзиром на број оних које представља, није превисока".

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, није жељела да коментарише Марићеве наводе, него нас је упутила на генералног секретара Горана Станковића, који је казао да су плате синдикалаца утврђене прописима.

"Износе 2.116 КМ, колика је плата предсједника Савеза, 1.776 КМ је плата генералног секретара, а предсједника гранских синдиката је 1.623 КМ, на то се додаје минули рад. Плате се исплаћују када износ чланарина буде у пуном износу, а у јануару 2018. године то није био случај", рекао је Станковић.

Није тачно да Савез има 50 запослених, каже генерални секретар, већ их је широм РС укупно 37.

"Такође, нетачне су тврдње о неким другим бенефитима предсједника Савеза, који је члан УО Фонда ПИО РС, и Економско-социјалног савјета, а примања износе 390 КМ, односно најнижа плата у РС", навео је Станковић.

Први синдикалац управе, који се медијима извинио што им је заказивањем прес-конференције "покварио идиличну недјељу", пожалио се да је из Дома синдиката у Бањалуци својевремено морао да изађе кроз прозор јер су врата била закључана, те казао да ће се одласком Синдиката управе из Савеза другачије распоређивати чланарина.

"Синдикат управе је донио одлуку да се расподјела чланарине врши на начин да 60 одсто остаје у основним синдикалним организацијама, а 40 одсто иде за грански синдикат и учешће у некој асоцијацији", изјавио је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана