Marčeta: Srbi izostavljeni, opštine oštećene

Srna
Marčeta: Srbi izostavljeni, opštine oštećene

Drvar - Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Mile Marčeta tvrdi da Srbi nisu učestvovali u privatizaciji državnih firmi na području srpskih povratničkih opština u Federaciji BiH jer su vlasti u FBiH požurile sa ovim procesom, čime su povratničke opštine oštećene za nekoliko stotina miliona KM.

"U privatizaciji nisu učestvovali Srbi jer je aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma sprovođen dugo, a vlasti u FBiH su požurile da privatizuju i dokapitalizuju značajne privredne subjekte. Primjer je firma žGrmečž iz Drvara, nekadašnje dioničarsko društvo koje je dokapitalizovano, odnosno privatizovano, a da nisu poštovana prava radnika", rekao je Marčeta Srni. 

On je naveo da je "Grmeč" promijenio više vlasnika i da je sada u procesu stečaja. 

"Stečaj je rezultat katastrofalnog rada, ali je sigurno da je cilj vlasnika i institucija u FBiH bio da Srbi ne budu zapošljavani. Isti slučaj je u privrednim subjektima koji su bili nosioci razvoja života i opstanka srpskog naroda i u opštinama Bosansko Grahovo i Glamoč", dodao je Marčeta. 

Nažalost, kaže Marčeta, za ovakve katastrofalne propuste i namjere koje se kose sa osnovnim ljudskim pravima, niko nije odgovarao. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana