Marčeta: Odluka Ustavnog suda BiH ne ide u prilog opstanku Srba

Srna
Marčeta: Odluka Ustavnog suda BiH ne ide u prilog opstanku Srba

Banjaluka - Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Mile Marčeta smatra da odluka Ustavnog suda BiH da odbije apelaciju 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske predstavlja lakrdiju za koju nema valjanog opravdanja i koja ne ide u prilog ostanku i opstanku Srba u FBiH.

"Jasno je da je riječ o političkoj odluci. Ustavni sud BiH, ne samo da donosi političke odluke, nego i krši Ustav", rekao je Marčeta Srni.

On je podsjetio da je u jednom od mandata Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH imao samo osam delegata, što nije bilo pravno i ustavno utemeljeno.

"Ako je jasno propisano da Klub Srba broji 17 delegata, onda je nejasno kako je pravno moguće i ustavno utemeljeno da ih sada ima 13 i da se smatra da je to dovoljno, a da se u isto vrijeme navede da je to potrebno ispraviti", dodao je Marčeta.

On tvrdi da o Srbima u FBiH niko ne vodi računa, ali da je problem i u inertnosti srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH koji nisu energičnije tražili od međunarodnih i domaćih struktura da nepravda prema Srbima bude uklonjena.

Ustavni sud BiH odbacio je 19. januara kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti zakona i ostalih opštih pravnih akata koje je Parlament Federacije BiH /FBiH/ usvojio od njegovog konstituisanja poslije izbora 2014. godine.

Ustavni sud BiH zaključio je da su osporeni zakoni doneseni u skladu sa odredbama Ustava BiH, kao i Međunarodne konvencije o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana