Марчета: Одлука Уставног суда БиХ не иде у прилог опстанку Срба

Срна
Марчета: Одлука Уставног суда БиХ не иде у прилог опстанку Срба

Бањалука - Делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ Миле Марчета сматра да одлука Уставног суда БиХ да одбије апелацију 30 посланика Народне скупштине Републике Српске представља лакрдију за коју нема ваљаног оправдања и која не иде у прилог останку и опстанку Срба у ФБиХ.

"Јасно је да је ријеч о политичкој одлуци. Уставни суд БиХ, не само да доноси политичке одлуке, него и крши Устав", рекао је Марчета Срни.

Он је подсјетио да је у једном од мандата Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ имао само осам делегата, што није било правно и уставно утемељено.

"Ако је јасно прописано да Клуб Срба броји 17 делегата, онда је нејасно како је правно могуће и уставно утемељено да их сада има 13 и да се сматра да је то довољно, а да се у исто вријеме наведе да је то потребно исправити", додао је Марчета.

Он тврди да о Србима у ФБиХ нико не води рачуна, али да је проблем и у инертности српских делегата у Дому народа Парламента ФБиХ који нису енергичније тражили од међународних и домаћих структура да неправда према Србима буде уклоњена.

Уставни суд БиХ одбацио је 19. јануара као неоснован захтјев 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности закона и осталих општих правних аката које је Парламент Федерације БиХ /ФБиХ/ усвојио од његовог конституисања послије избора 2014. године.

Уставни суд БиХ закључио је да су оспорени закони донесени у складу са одредбама Устава БиХ, као и Међународне конвенције о уклањању свих облика расне дискриминације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана