Марчета: Говедарица и Мектић Србе у ФБиХ продају арапима

Срна
Марчета: Говедарица и Мектић Србе у ФБиХ продају арапима

Дрвар - Предсједник Удружења протјераних грађана општине Дрвар "Одржив повратак" Миле Марчета изјавио је данас Срни да су Срби који су се вратили у општине са већинским српским становништвом у Федерацији БиХ /ФБиХ/ огорчени јер их предсједник СДС-а Вукота Говедарица и министар безбједности БиХ Драган Мектић "истјерују са огњишта", послије 20 година упорног повратка и тешког живота.

Марчета је истакао да га као представника кровне организације Срба у ФБиХ много људи контактирало јер страхују од најављеног смјештања миграната у Босанском Петровцу.

"Не могу се начудити да нас истјерују Срби, и то послије 20 година нашег упорног повратка и тешког живота. Народ је огорчен и тражимо да се ти људи уразуме и да то не раде свом народу. Практично нас продају Арапима, а ако су већ тако добри према наводним избјеглицама имају и они своја дворишта и куће, па нека их угосте док се не снађу", каже Марчета.

Он је додао да би насељавањем миграната био угрожен опстанак Срба у општинама у ФБиХ са већинским српским становништвом.

"Начин на који раде Говедарица и Мектић би узроковао наше напуштање ових простора. Мигранте желе да смјесте искључиво на српским подручјима, иако на другим мјестима има много више простора за то. Опстанак Срба би био угрожен. На то сам више пута упозоравао, а сада је ово прелило чашу. То што раде би узроковало нови егзодус Срба из Крајине", навео је Марчета.

Он је додао да ће српски повратници покушати да се одупру настојањима да мигранти буду смјештени у општинама у које су се вратили.

"Покушаћемо се томе одупријети посредством институција у ФБиХ и БиХ. Већ неколико пута сам позивао Парламентарну скупштину и Савјет министара да реагују, међутим сви су се оглушили. Мораћемо тражити састанак представника општина погођених плановима за смјештај миграната", рекао је Марчета.

Према његовим ријечима, уколико изостане реаговање институција, становништво у повратничким општинама ће морати само да се организује.

"Не можемо дозволити да нас тако продају и да нам отимају нашу дједовину и да поново постанемо бескућници. Мигранти нису исто што и избјеглице и расељена лица. То нису схватили они који се залажу за њихов смјештај у овим општинама. Од нас поново праве сиротињу, а мигранти долазе са новцем и као да су пошли на модне писте. Немам ништа против тих људи, али имам против овог што раде власти на нивоу БиХ и ФБиХ", рекао је Марчета.

Мектић је недавно изјавио да је са локалним заједницама и представницима међународних институција договорено да једна од локација за прихват миграната буде мјесто Липе на подручју општине Босански Петровац.

Говедарица је јуче рекао да ситуација у вези са мигрантима није алармантна и да је Мектић спреман да подигне полицијске агенције на ноге да би била заштићена граница у случају ескалације мигрантске кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана