Marčeta: Čista provokacija obilježavanje “Dana mučenika Banjalučke biskupije”

Srna
Marčeta: Čista provokacija obilježavanje “Dana mučenika Banjalučke biskupije”

Drvar - U Drvaru danas, na dan sjećanja na ustanak protiv fašističkog terora, Hrvati obilježavaju “dan mučenika Banjalučke biskupije u župnoj crkvi Svetog Josipa”.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Mile Marčeta ocijenio je kao provokaciju obilježavanje “Dana molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjalučke biskupije” kojim drvarska župa podsjeća na “sve mučenike i žrtve ratova i totalitarizama dvadesetog vijeka s područja te biskupije”.


“To je čista provokacija. Istoriju piše svako. A, ako je već istorijska činjenica, to trebaju obilježavati u selu Trubar, a ne u Drvaru. Smatram da to ne bi trebalo da rade ako žele normalan suživot”, rekao je Srni Marčeta.

On je istakao da ne treba zaboravljati istoriju i dan ustanka protiv fašističkih okupatora.

Tokom Drugog svjetskog rata iz Drvara i okoline u brobi protiv fašizma poginula su 7.072 borca, od kojih je bilo 2.056 žena.

Iz drvarske župe saopšteno je da se danas u župnoj crkvi Svetog Josipa obilježava dan molitvenog sjećanja na mučenike Banjalučke biskupije koje su 27. jula 1941. godine u mjestu Trubar kod Drvara ubili “četnički ustanici”.

Dana 27. jula 1941. godine u Drvaru je počeo ustanak naroda protiv fašističkih okupatora, koji se proširio na susjedne teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana