Manji nameti privredi, efikasnije trošenje budžeta

Svjetlana Šurlan
Manji nameti privredi, efikasnije trošenje budžeta

Banjaluka - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak set reformskih zakona kojima se rasterećuje privreda i jača odgovornost za efikasno i efektivno korišćenje budžetskih sredstava.

Predsjednik parlamenta Srpske Nedjeljko Čubrilović kazao je da je pred poslanicima bilo 13 nacrta zakona, od kojih je osam novih zakona, a pet izmjena postojećih zakona.

- Razmatrane su i izmjene Zakona o fiskalnim kasama. Cilj svih ovih zakona je smanjenje dažbina, prije svega direktnih poreza, da bi se preduzećima omogućilo efikasnije poslovanje - istakao je Čubrilović i dodao da će zakoni ići u javnu raspravu i da će biti prilike da se amandmanski djeluje kako bi zakoni bili prihvatljiviji i sprovodljiviji.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da ne postoje koncepcijske razlike između pozicije i opozicije o pitanju kojim putem treba da ide RS kada je riječ o finansijskom sektoru. Dodao je da je bilo mnogo prijedloga i sugestija o kojima će se razgovarati tokom javne rasprave i koje će Vlada razmotriti.

Povodom Nacrta zakona o fiskalnoj odgovornosti koji su poslanici juče razmatrali, Tegeltija je kazao da je cilj ograničavanje javne potrošnje i jačanje odgovornosti i efikasnosti trošenja budžetskih sredstava.

- Predviđeno je osnivanje fiskalnog savjeta RS kao nezavisnog organa koji ocjenjuje kredibilitet fiskalne politike - istakao je Tegeltija.

Predsjednik Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović rekao je da se ne vidi procjena koliko će koštati rad fiskalnog savjeta, dok je po pitanju odgovornosti trošenja budžetskih sredstava šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao da se "prekoračenja prave u svim ministarstvima, što stalno potvrđuju i revizori".

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da je veoma važno da se sprovede javna rasprava i "disciplinuje javni sektor".

- Očekujem da se disciplinuju javna preduzeća, da revizor obiđe sve, pa da vidite tamo cirkusa - rekao je Čavić.

Tokom rasprave poslanici su često raspravljali o temama koje nisu na dnevnom redu, pa se iz opozicije mogla čuti priča o sprezi vlasti s kriminalnim organizacijama, dok su iz pozicije isticali da opozicija priča jedno te isto i to samo zbog direktnog televizijskog prenosa sjednice.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović upozorio je da je potrebno voditi konstruktivnu raspravu, jer razgovor kojim se omalovažava, diskredituje i vrijeđa ne vodi nikud.

Fiskalne kase

Narodni poslanici razmatrali su i izmjene Zakona o fiskalnim kasama, što je opozicija iskoristila za kritikovanje vlasti zbog uvođenja fiskalizacije za koju su istakli da nije dala efekt, te da je  oštetila privredu za više od 100 miliona KM.

Tokom rasprave, poslanik SRS-a RS Milanko Mihajlica je u skupštinsku salu donio dvije fiskalne kase, za koje je rekao da je "to čudo tehnike" trebalo da zaustavi sivu ekonomiju u RS, utaju poreza i "napuni" budžet, ali da se to nije desilo. Dodao je da je te dvije kase želio da pokloni poslanicima Iliji Stevančeviću i Vojinu Mitroviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana