Manje birokratije donosi bržu uslugu javne uprave

Svjetlana Šurlan
Manje birokratije donosi bržu uslugu javne uprave

Banjaluka - Građani i privrednici u Srpskoj ubuduće će manje čekati na rješavanje njihovih predmeta u lokalnim i republičkim institucijama, a već deseti dan poslije predaje zahtjeva biće obaviješteni ako je neophodna dopuna dokumentacije da bi posao bio završen.

Vlada RS utvrdila je juče izmjene Zakona o opštem upravnom postupku kojima su definisani rokovi za postupanje institucija.

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić rekla je da izmjenom zakona žele da pojednostave proceduru i poboljšaju efikasnost uprave.

- Cilj je da uprava bude što dostupnija građanima. Kada stranka dostavi organu zahtjev, on je obavezan da u roku od deset dana obavijesti stranku da li je dokumentacija potpuna ili ne. Ako nisu dostavljena sva potrebna dokumenta za rješavanje predmeta, daje se rok od sedam dana za dopunu predmeta. Nakon toga teče ponovni rok od 30 dana, a ako ne bude dopunjena dokumentacija, smatraće se da zahtjev nije podnesen - rekla je Rešićeva.

Podsjetila je da je i do sada rok za rješavanje predmeta bio 30 dana, ali da je najznačajnija novina da će sada stranka biti aktivno uključena u cijeli proces kako bi na vrijeme mogla reagovati.

- Stranka će deseti dan znati sudbinu svog predmeta i da li nešto nedostaje ili ne. Privrednici i građani su se najviše žalili upravo na nedostatak tih informacija i to želimo da promijenimo - naglasila je Rešićeva.

Izmjene zakona otvaraju mogućnost i da stranka elektronskim putem može dostaviti dokumenta institucijama.

- Gradovi i većina razvijenih opština će to vjerovatno odmah prihvatiti, ali moramo biti svjesni da neće svi odmah moći to da realizuju i zato smo ostavili obje mogućnosti - i dosadašnji način i elektronski - istakla je Rešićeva.

Izmjenama zakona definisano je i pravo na odricanje od žalbe. To znači da, ako jedna od strana kaže da se neće žaliti, ne mora biti čekan istek roka od 15 dana za žalbu, već će rješenje odmah postati pravosnažno.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da je skraćivanje rokova upravnih postupaka bio zahtjev poslovne zajednice.

- Prošlo je već dosta vremena od kada smo ispostavili taj zahtjev, ali važno je da je on prihvaćen. Bitno je da rokovi budu skraćeni i da se bespotrebno ne gubi vrijeme na čekanje rješenja. Ranije je bila praksa da tek poslije isteka roka od 30 dana stranka bude obaviještena da nedostaje neki dokument. Na taj način je bespotrebno gubljeno mnogo vremena jer je cijela procedura išla ispočetka - istakao je Blagojević i dodao da privrednici pozdravljaju odluku Vlade da ispoštuje njihov zahtjev i uđe u izmjene Zakona o upravnom postupku.

Potpredsjednik Saveza opština i gradova RS i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je izmjena zakona dobar potez.

- Do sada su procedure bile preduge i novim rokom sve će biti ubrzano. Mi u lokalnim zajednicama smo u službi građana i treba to da pokažemo. Moramo sve ubrzati i pojednostaviti koliko je god moguće. Ovaj potez će ubrzati ne samo rješavanje ličnih zahtjeva građana već i otvaranje preduzeća i olakšati rad privrede - istakao je Đurević.

Vlada je utvrdila i izmjene Zakona o matičnim knjigama, a koje takođe skraćuju proceduru i definišu pravo na odricanje od žalbe.

- Novina je obaveza matičnih službi da razmjenjuju podatke po službenoj dužnosti. Važno je i što će za novorođenu djecu rok za izdavanje jedinstvenog matičnog broja biti osam, umjesto dosadašnjih 15 dana - rekli su u Vladi i dodali da se izmjenama oba zakona skraćuju rokovi, institucije otvaraju prema građanima i poboljšava efikasnost uprave.

Banjska rehabilitacija

Vlada RS dala je saglasnost za projekat banjske rehabilitacije ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca za ovu godinu, za šta će biti obezbijeđeno 300.000 KM.

- Projektom je predviđeno upućivanje do 600 ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca u banjsko-klimatske zdravstvene ustanove od 1. maja do 30. septembra. Boravak u banjama trajaće deset dana. Javni poziv za izbor korisnika banjske rehabilitacije trebalo bi uskoro da bude objavljen - rekla je šefica Biroa za odnose s javnošću Vlade RS Vera Sajić i podsjetila da je od 2005. godine, kada je uveden ovaj program, na banjskoj rehabilitaciji bilo 7.085 osoba.

Donacija iz Srbije

Vlada RS je razmatrala i informaciju o upotrebi 5,5 miliona evra koje je donirala Vlada Srbije. U informaciji je navedeno da su do kraja marta donesene odluke o finansiranju projekata za 20 lokalnih zajednica, da je sa 19 zaključen sporazum, a da su u njih pet sprovedene procedure javnih nabavki i izabrani izvođači radova.

Vlada se upoznala i sa planom poslovanja "Aerodroma RS" za period 2018 - 2020. godina kojim je predviđeno da bude zadržana Vladina godišnja subvencija od 1,9 miliona KM za zadržavanje leta Beograd - Banjaluka i uvođenje novih linija ka nekoliko evropskih destinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana