Мандић и новинари Елте ослобођени oптужби

Срна
Мандић и новинари Елте ослобођени oптужби

Сарајево - Суд БиХ данас је ослободио предсједника Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милана Мандића и новинаре Телевизије "Елта" оптужби за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.


Кривичну пријаву против Мандића и новинара "Елта" телевизије поднијели су представници бошњачких удружења из Сребренице због Мандићеве изјаве 19. фебруара 2014. године, када је у вези са јавним иступима Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић, које представљају Удружење "Мајке Сребренице", између осталог, рекао да ће "њихове говоре стићи Божија правда".

Мандић је ослобођен оптужбе да је током интервјуа у емисији "У сред сриједе" на Телевизији "Елта" изазвао мржњу или нетрпељивост рекавши да су злочини у Сребреници над Бошњацима били праведна освета и "божија правда".

Правно лице "Стијена" из Љубиња, чија пословна јединица дјелује у оквиру "Елте", те главни и одговорни уредник Дејан Ракита, одговорни уредник Маријана Савић и уредник Информативног програма Мира Костовић, која је водила интервју са Мандићем, ослобођени су оптужбе да су помогли и омогућили извршење овог кривичног дјела.

Образлажући пресуду, судија Биљана Ћуковић је рекла да Суд БиХ није препознао ниједан елемент из оптужнице, те да је прегледом снимка спорне емисије утврђено да Мандић није починио кривично дјело које му је стављено на терет.

"Мандић је своју изјаву кориговао при самом крају, казавши како злочинци немају вјеру и нацију те да су сви исти, што по оцјени Суда даје другу димензију. Тужилаштво је у оптужницу убацило дио Мандићеве изјаве, што представља 'вађење из контекста', а што је Суду недопустиво", рекла је Ћуковићева.

Она је додала да је Судско вијеће закључило да Мандић није негирао злочине почињене над Бошњацима у Сребреници, те да Тужилаштво БиХ није доказало елементе који представљају обиљежје кривичног дјела.

"Суд сматра да Мандић има право тумачити своја убјеђења и да изнесе своје виђење о дешавањима, што представља право на слободу изражавања", нагласила је Ћуковићева.

Сви оптужени су ослобођени обавезе плаћања трошкова судског поступка.

На ову пресуду постоји могућност жалбе у року од 15 дана.

Бранилац новинара "Елте" Владо Адамовић, након рочишта, изјавио је новинарима да ова оптужница од самог почетка није била професионална, јер се подлегло притиску жртава које су тврдиле да су увријеђене, у чему нема обиљежја кривичног дјела.

"Веома је важно да је Суд препознао и одбранио слободу говора. Међу професионалцима је врло танка граница између говора мржње, непримјереног говора и слободе говора", истакао је Адамовић.

Посебно је изразио задовољство да је група младих, професионалних новинара успјела добити сатисфакцију да су свој посао урадили како треба.

"Телевизија 'Елта' је професионална телевизија која није распиривала националну нетрпељивост говором мржње", истакао је Адамовић, додајући да се испоставило да се ово суђење, које је трајало годину дана, није требало ни водити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана