Мандић: Муслимански екстремисти почели рат у Приједору

Срна
Мандић: Муслимански екстремисти почели рат у Приједору

Хаг - Некадашњи члан кризног штаба у Приједору Бошко Мандић данас је у Хашком трибуналу, на суђењу бившем команданту Главног штаба Војске Републике Српске /ВРС/ генералу Ратку Младићу, изјавио да су муслимански екстремисти одговорни за избијање рата у том граду, с прољећа 1992.

Мандић, који је свједок одбране генерала Младића, у писаној изјави, која је уведена у спис, навео је да је рат изазвао напад муслимана на полицијски пункт и регруте ЈНА код села Хамбарине 22. маја 1992, послије чега су српске снаге напале село.

Он је рекао да су муслиманске паравојске 8 дана касније напале Приједор, преносе београдски медији.

Према његовим ријечима, несрпским цивилима који нису прекршили закон и узели оружје у руке српске власти су помогле да оду, уз асистенцију међународних организација, а они који су били наоружани морали су бити испитани у истражном центру у Омарској.

Док га је унакрсно испитивао тужилац Алан Тигер свједок је потврдио и да су несрпска села била гранатирана, те да су многи мјештани завршили у притворским центрима Трнопоље, Омарска и Кератерм.

Мандић је рекао да су у Трнопољу несрби имали слободу кретања, док су у Омарској и Кератерму били притворени и испитивани људи који су учествовали у борби.

На питање тужиоца да ли је знао да су почињени масовни злочини, Мандић је рекао да је чуо да је било тортуре према несрбима у Омарској и Кератерму, али да није ништа видио.

Он је рекао и да је чуо за убиство око 150 муслиманских заробљеника у Кератерму, 25. јула 1992, те да се "слаже да је то био масакр".

Исказом сљедећег свједока Младићеве одбране процес у Хагу биће настављен сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана