Мандић: Кад одлука Уставног суда БиХ ступи на снагу предузећемо кораке

Срна
Мандић: Кад одлука Уставног суда БиХ ступи на снагу предузећемо кораке

Сарајево - Правобранилаштво БиХ још није добило одлуку Уставног суда БиХ у вези са апелацијом Правобранилаштва Републике Српске о војној имовини и тек по њеном ступању на снагу предузеће кораке, изјавио је Срни вршилац дужности правобраниоца БиХ Млађен Мандић.

"Одлука мора бити објављена у Службеном гласнику БиХ. Када буде објављена онда ће Правобранилаштво БиХ предузимати кораке. О том потом, не бих се бавио спекулацијама", рекао је Мандић.


Он је истакао да треба разликовати територију државе или ентитета од власништва, појашњавајући да је територија различита правна категорија од власништва.

"У једној територији може постојати приватна, државна имовина и сусвојина. Дакле то су врсте имовине", појаснио је Мандић.

Он је навео примјер објекта Агенције за истраге и заштиту у Источном Сарајеву, који је укњижен на БиХ, а на територији је Републике Српске, као и државни затвор који на подручју општине Источна Илиџа заузима неколико хиљада хектара укњижених на орган БиХ, односно Министарство правде БиХ.

Мандић је додао да је територија само једна од особина државности, а друга два су становништво и власти.

"Република Српска има све троје. Према томе у Републици Српској већ постоји државно власништво, приватно власништво", додао је он.

Министарство одбране БиХ саопштило је јуче да је одлука Уставног суда БиХ у вези са књижењем војне имовине коначна и обавезујућа и да ће њено спровођење у складу са законом захтијевати Правобранилаштво БиХ, као законски заступник ресорног министарства.

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ, којима је наложено да војни објекат "Велики Жеп" на Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Пресудама Суда БиХ које су донесене 2015. и 2016. године Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове обавезана је да укњижи на БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна на Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана