Мало сједница, још мање закона

Жељка Домазет
Мало сједница, још мање закона

Сарајево - Нерад посланика и делегата, непостојање парламентарне већине и мали број усвојених закона обиљежили су рад овог сазива Парламента БиХ.

Представнички дом до сада је одржао 62 сједнице, а 63. је прекинута. У претходном мандату посланици су засједали 73 пута, у мандату од 2006. до 2010. године одржане су 83 сједнице, док је од 2002. до 2006. одржано 85 сједница.

И Дом народа је са из године у годину све мање ефикасан, а често се дешава да се на цијелој сједници са обимним дневним редом нико не јави за дискусију. До сада је одржано 40 сједница Дома народа, а у претходном мандатном периоду  41 сједница. Од 2006. до 2010. године делегати су одржали 49, а од 2002. до 2006. године чак 63 сједнице.

Да се сједнице не одржавају редовно и да се на њима углавном расправља о неважним стварима сагласни су парламентарци и из власти и из опозиције.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић каже да је поразније од тога што није одржан планирани број сједница то што парламент није усвајао законе, иако му је то примарна улога.

- Најдрастичнија ствар је што се не поштује механизам координације који је тренутно у тоталном застоју. То се може видјети на многим стварима, а једна од њих је стратегија руралног развоја. Умјесто да се поштује уставна надлежност и споје стратегија из РС и стратегија у ФБиХ и да то у склопу механизма координације буде документ на нивоу БиХ, Министарство спољне трговине и економских односа на челу са Мирком Шаровићем настоји да формира ново министарство пољопривреде - казала је Мајкићева.

Она додаје да је Парламент био неефикасан и зато што су пред њега долазили закони који су у искључивој надлежности ентитета.

- Власт на нивоу БиХ није се бавила својим послом, није поспремила институције јер су многе формиране и од њих нема никакве користи осим трошка - рекла је Мајкићева.

Сличне оцјене долазе и из странака које чине већину у Парламенту. Посланик НДП-а Момчило Новаковић констатује да је овај сазив био најнеефикаснији.

- На сједницама се углавном расправљало о популистичким стварима, парламент је често био на ивици кворума, а сједнице су прекидане. Мислим да ћемо изборе дочекати у овој атмосфери - рекао је Новаковић.

Посланик ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић каже да је очигледно да овако више не може даље.

- Нисам задовољан, прије свега радом парламентарне већине, јер се на сједнице шаљу неки приједлози мимо договора, па није чудо што имамо овакву ситуацију - рекао је Ловриновић.

Посланик Независног блока Садик Ахметовић оцијенио је да су сједнице претворене у популистичке трибине.

- Предлагао сам да до избора наредног сазива Парламента не одржавамо више ниједну сједницу јер и од оних које буде одржане нема никакве користи - рекао је Ахметовић.

Без обзира на то да ли долазе на сједнице, парламентарци мјесечно зараде око 6.500 марака, што значи да за четворогодишњи мандат уберу и до 300.000 марака.

Јункер и Могеринијева

У овом мандату одржане су само четири заједничке сједнице оба дома, иако је уобичајена пракса да сваких шест мјесеци буде одржана најмање по једна заједничка сједница на којој би посланици и делегати постављали питања Савјету министара, а они одговарали на њих. Такве сједнице јавност је могла да прати само два пута, док су двије заједничке сједнице одржане јер су им се обраћали европски званичници Жан Клод Јункер и Федерика Могерини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана