Malo novca za poplavljene

Željka Domazet
Malo novca za poplavljene

Sarajevo - Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je juče Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH kojima je za pomoć poplavljenim područjima predviđeno oko 7,1 milion KM.

Taj novac obezbijeđen je uštedama u gotovo svim institucijama BiH. Osim toga usvojen je i zaključak koji je predložio poslanik SNSD-a Boško Tomić. Tim zaključkom je Savjet ministara BiH obavezan da do prve naredne sjednice Parlamenta BiH dostavi plan na osnovu kojeg će za pomoć poplavljenima obezbijediti dodatnih 20 miliona KM iz grantova i kapitalnih investicija koji neće biti realizovani u ovoj godini. Tomić je prvobitno zahtijevao da taj iznos bude 30 miliona KM.

Za izmjene budžeta glasala su 22 poslanika iz SNSD-a, SDP-a i SDA. Protiv je bilo 14 poslanika SDS-a, HDZ-a BiH, SBB-a, PDP-a, HSP-a, Stranke za BiH i nezavisni poslanik Božo Ljubić, a uzdržani su bili Milorad Živković iz SNSD-a i Mladen Ivanković-Lijanović iz Narodne stranke "Radom za boljitak".

Predložene izmjene budžeta usvojene su po hitnom postupku tako da poslanici nisu mogli ulagati amandmane. Većina poslanika je, međutim, tokom diskusije ocijenila da je predloženi iznos za pomoć poplavljenim područjima sramotno mali.

- Taj iznos trebalo je da bude bar tri puta veći. Dvije trećine budžeta se troše na plate i troškove zaposlenih. Apsurdno je da se za telefonske usluge izdvaja 12 miliona maraka, a za ugroženo stanovništvo samo sedam - rekao je poslanik SNSD-a Lazar Prodanović i dodao da taj iznos nije nijedan odsto ukupnog budžeta.

Njegov stranački kolega Slavko Jovičić ocijenio je da je predložena suma uvreda za postradali narod i lakrdija.

- Od ovog iznosa se ne može podići nijedna fabrika koja je uništena u poplavama - rekao je Jovičić.

Poslanik DNS-a Petar Kunić rekao je da od Savjeta ministara BiH treba zatražiti da se iznađe dodatnih 50 miliona KM, a Aleksandra Pandurević iz SDS-a je ocijenila da predloženi zakon predstavlja izrugivanje građanima i da je Ministarstvo finansija i trezora trebalo da skreše budžete svih institucija i bez njihove saglasnosti.

- Izdvojeno je manje od jedan odsto budžeta za pomoć više od trećine ugroženih građana. Trebalo je izdvojiti najmanje deset odsto - rekao je poslanik HDZ-a BiH Niko Lozančić.

Nezavisni poslanik Božo Ljubić predlagao je da zakon bude razmatran u skraćenoj proceduri da bi sredstva mogla da budu povećana. Poslanik SDA Salko Sokolović je rekao da se pokazalo da je budžet institucija BiH mali i da je trebalo predvidjeti sredstva za ovakve situacije.

Predloženi budžet definisao je Savjet ministara, a bez izmjena ga je u Parlament uputilo Predsjedništvo BiH. Usvojeni budžet danas bi trebalo da razmatra i Dom naroda Parlamenta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana