Мало новца за поплављене

Жељка Домазет
Мало новца за поплављене

Сарајево - Представнички дом Парламента БиХ усвојио је јуче Приједлог измјена и допуна Закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ којима је за помоћ поплављеним подручјима предвиђено око 7,1 милион КМ.

Тај новац обезбијеђен је уштедама у готово свим институцијама БиХ. Осим тога усвојен је и закључак који је предложио посланик СНСД-а Бошко Томић. Тим закључком је Савјет министара БиХ обавезан да до прве наредне сједнице Парламента БиХ достави план на основу којег ће за помоћ поплављенима обезбиједити додатних 20 милиона КМ из грантова и капиталних инвестиција који неће бити реализовани у овој години. Томић је првобитно захтијевао да тај износ буде 30 милиона КМ.

За измјене буџета гласала су 22 посланика из СНСД-а, СДП-а и СДА. Против је било 14 посланика СДС-а, ХДЗ-а БиХ, СББ-а, ПДП-а, ХСП-а, Странке за БиХ и независни посланик Божо Љубић, а уздржани су били Милорад Живковић из СНСД-а и Младен Иванковић-Лијановић из Народне странке "Радом за бољитак".

Предложене измјене буџета усвојене су по хитном поступку тако да посланици нису могли улагати амандмане. Већина посланика је, међутим, током дискусије оцијенила да је предложени износ за помоћ поплављеним подручјима срамотно мали.

- Тај износ требало је да буде бар три пута већи. Двије трећине буџета се троше на плате и трошкове запослених. Апсурдно је да се за телефонске услуге издваја 12 милиона марака, а за угрожено становништво само седам - рекао је посланик СНСД-а Лазар Продановић и додао да тај износ није ниједан одсто укупног буџета.

Његов страначки колега Славко Јовичић оцијенио је да је предложена сума увреда за пострадали народ и лакрдија.

- Од овог износа се не може подићи ниједна фабрика која је уништена у поплавама - рекао је Јовичић.

Посланик ДНС-а Петар Кунић рекао је да од Савјета министара БиХ треба затражити да се изнађе додатних 50 милиона КМ, а Александра Пандуревић из СДС-а је оцијенила да предложени закон представља изругивање грађанима и да је Министарство финансија и трезора требало да скреше буџете свих институција и без њихове сагласности.

- Издвојено је мање од један одсто буџета за помоћ више од трећине угрожених грађана. Требало је издвојити најмање десет одсто - рекао је посланик ХДЗ-а БиХ Нико Лозанчић.

Независни посланик Божо Љубић предлагао је да закон буде разматран у скраћеној процедури да би средства могла да буду повећана. Посланик СДА Салко Соколовић је рекао да се показало да је буџет институција БиХ мали и да је требало предвидјети средства за овакве ситуације.

Предложени буџет дефинисао је Савјет министара, а без измјена га је у Парламент упутило Предсједништво БиХ. Усвојени буџет данас би требало да разматра и Дом народа Парламента БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана