Mali akcionari predali Mektiću dokumentaciju o spornim privatizacijama

Srna
Mali akcionari predali Mektiću dokumentaciju o spornim privatizacijama

Sarajevo - Predstavnici Saveza udruženja malih akcionara Republike Srpske predali su danas u Sarajevu ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću dokumentaciju o zloupotrebama počinjenim tokom privatizacije, kako bi bile proslijeđene Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH i Tužilaštvu BiH.

Predsjednik Saveza udruženja malih akcionara Republike Srpske Nebojša Jugović izjavio je novinarima da ima povjerenje u institucije BiH i čvrsta obećanja ministra Mektića da će se pozabaviti borbom protiv privrednog kriminala i korupcije.


On je pojasnio da je danas Mektiću predata dokumentacija za desetak predmeta, od čega je kao najznačajnije pobrojao kompanije "Dušanić", "Finhaus grup", "Trebinjeprevoz", te Banjalučku pivaru, uz napomenu da će, "ukoliko budu iznevjereni i od institucija BiH, tražiti zaštitu od međunarodnih institucija".

"Ovo je početak i mislimo da će Mektić sa predstavnicima Sipe i Tužilaštva BiH pozvati predstavnike Saveza udruženja malih akcionara da dopunimo današnju dokumentaciju. Poručujem i našim saborcima u Federaciji BiH, jer znamo za slučaj 'Granita' iz Jablanice, da se udruže kao i mi u borbi za imovinu", dodao je Jugović.

Jugović je pozvao i na donošenje zakona o nezastarijevanju krivičnih djela ratnog profiterstva i pljačkaške privatizacije.

Mektić je novinarima rekao da je primo dokumentaciju od predstavnika malih akcionara jer smatra da je ključni problem današnje ekonomske situacije, siromašta i nezaposlenosti u kompanijama privatizovanim na pljačkaški način.

On je pojasnio da će dokumentaciju koju je zaprimio uredno kroz protokol u Ministarstvu bezbjednosti BiH evidentirati i za nekoliko dana održati sastanak sa direktrom Sipe Pericom Stanićem i glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem o načinu njenog preuzimanja.

"Nije dovoljno procesuirati samo određen broj pojedinaca već je neophodno konfiskovati imovinu koja je stečena na tako kriminalan način", rekao je Mektić.

On je napomenuo da je tokom ranijih sastanaka rečeno da se Sipa može uključiti i Tužilaštvo BiH procesuirati one predmete koji spadaju u nadležnost Suda i Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana