Мали акционари предали Мектићу документацију о спорним приватизацијама

Срна
Мали акционари предали Мектићу документацију о спорним приватизацијама

Сарајево - Представници Савеза удружења малих акционара Републике Српске предали су данас у Сарајеву министру безбједности БиХ Драгану Мектићу документацију о злоупотребама почињеним током приватизације, како би биле прослијеђене Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ и Тужилаштву БиХ.

Предсједник Савеза удружења малих акционара Републике Српске Небојша Југовић изјавио је новинарима да има повјерење у институције БиХ и чврста обећања министра Мектића да ће се позабавити борбом против привредног криминала и корупције.


Он је појаснио да је данас Мектићу предата документација за десетак предмета, од чега је као најзначајније побројао компаније "Душанић", "Финхаус груп", "Требињепревоз", те Бањалучку пивару, уз напомену да ће, "уколико буду изневјерени и од институција БиХ, тражити заштиту од међународних институција".

"Ово је почетак и мислимо да ће Мектић са представницима Сипе и Тужилаштва БиХ позвати представнике Савеза удружења малих акционара да допунимо данашњу документацију. Поручујем и нашим саборцима у Федерацији БиХ, јер знамо за случај 'Гранита' из Јабланице, да се удруже као и ми у борби за имовину", додао је Југовић.

Југовић је позвао и на доношење закона о незастаријевању кривичних дјела ратног профитерства и пљачкашке приватизације.

Мектић је новинарима рекао да је примо документацију од представника малих акционара јер сматра да је кључни проблем данашње економске ситуације, сиромашта и незапослености у компанијама приватизованим на пљачкашки начин.

Он је појаснио да ће документацију коју је запримио уредно кроз протокол у Министарству безбједности БиХ евидентирати и за неколико дана одржати састанак са директром Сипе Перицом Станићем и главним тужиоцем БиХ Гораном Салиховићем о начину њеног преузимања.

"Није довољно процесуирати само одређен број појединаца већ је неопходно конфисковати имовину која је стечена на тако криминалан начин", рекао је Мектић.

Он је напоменуо да је током ранијих састанака речено да се Сипа може укључити и Тужилаштво БиХ процесуирати оне предмете који спадају у надлежност Суда и Тужилаштва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана